De gravede kloakker og fandt sværd fra 1300-tallet: 'Det er stadig skarpt'

Et usædvanligt velbevaret sværd er dukket op under udgravninger midt i Aalborg.

Rørlægger Jannic Vestergaard (tv.) og maskinfører Henning Nøhr (th.) fra entreprenørfirmaet Gunnar Christensen tog straks fat i arkæologerne, da de gjorde fundet. (© Nordjyllands Historiske Museum)

- Stop, vi har et sværd i skovlen!

Rørlægger Jannic Vestergaard måtte i går råbe højt, da han sammen med sin makker var ved at grave ud til separering af kloakker i den vestlige del af Algade midt i Aalborg.

Mens Henning Nøhr sad bag rattet i gravemaskinen, kunne Jannic Vestergaard se en klinge rage op af jorden, og så var det med at få holdt på arbejdet.

De første granskninger af sværdet tyder på, at det stammer helt tilbage fra 1300-tallet. Alligevel er det usædvanligt velbevaret.

- Man kommer lidt op at køre, fortæller Jannic Vestergaard.

- Man kunne ikke se på klingen, at det havde ligget der i 700 år. Dervar ikke et spor af rust, og hvis jeg trak fingeren henover det, ville jeg stadig skære mig på det, fortsætter han.

Sværdet er sin fulde længde 112 centimeter langt og har en intakt sværdknap for enden af skaftet. (© Nordjyllands Historiske Museum)

Faktisk har de to undervejs i deres arbejde fundet både søm, hestesko og lædersåler i området, og arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum har fulgt fremskridtene tæt.

Krævede særlig fægteteknik

Det er dog ekstraordinært at finde et sværd i den tilstand, siger arkæolog på stedet Kenneth Nielsen.

- Det er så tæt på unikt, som man næsten kan komme, vil jeg sige. Normalt er det jo jordlag og potteskår, vi gør i, men lige pludselig stod vi altså med et sværd, og det er ikke bare et hvilket som helst sværd. Man kan se masser af detaljer, og det er stadig skarpt, siger han.

Sværdet er et såkaldt halvandenhåndssværd, som er slankt og vejer ganske lidt. Kun omkring et kilo.

- Det er beregnet til at blive brugt med en til to hænder og en fægteteknik, som har været brugt af trænede krigere og soldater. Det har primært været adelen i middelalderen på det her tidspunkt, som har brugt den slags, siger Kenneth Nielsen.

Formentlig tabt i kamp

Fundet er gjort lige uden for den bybefæstning, der blev etableret i Aalborg i 1300-tallet, og kan ifølge Kenneth Nielsen været tabt midt under en kamp eller strid, hvorefter det er sunket ned i mudderet.

- Det er en periode, der er relativ voldelig, kan man vist godt sige. Med masser af politiske forviklinger, og i mange tilfælde er det sværdet, der ender med at være det, der fører ordet, siger han.

Sværdet skal nu renses og undergå en konservering, så det bliver stabiliseret og kan bruges i forbindelse med en udstilling af fund i området.

Selvom det forsinker kloakarbejdet hver gang, man støder på historiske genstande, så går det ikke Jannic Vestergaard på.

- Overhovedet ikke, siger han.

- Jeg kunne aldrig drømme om at læse om det på nettet, men når du selv står midt i det og med sådan et gammelt sværd her, er det lidt sjovere.

Mærker på sværdet indikerer, at bæreren af det har pareret fjendtlige slag mindst tre gange, inden det er blevet tabt.

Facebook
Twitter