Der er ikke fundet smitte med cluster 5 på Læsø: Alligevel blev øen lukket ned

De nye oplysninger undrer borgmesteren i Læsø Kommune.

Den særlige mutation af coronavirus kaldet cluster 5 er ikke dukket op hos hverken mink eller mennesker på Læsø. På trods af det er øen lukket ned. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det var 4. november, at regeringen på et pressemøde annoncerede, at alle mink skulle aflives, og at der skulle indføres lokale sanktioner flere steder i Nordjylland.

Forklaringen lød, at der var fundet mutationer af coronavirus overført fra mink til mennesker, som kunne gøre en kommende vaccine mindre effektiv.

På et nyt pressemøde dagen efter fik syv nordjyske kommuner besked om, at de skulle isoleres fra resten af landet.

- Det er de syv kommuner, hvor sundhedsmyndighederne ser størst forekomst af smitte med den her minkvariant, sagde statsminister Mette Frederiksen (S).

Bekymringen gjaldt særligt en variant, som er konstateret hos 12 personer i Nordjylland.

Den variant er senere blevet kendt som cluster 5, men den har aldrig været på Læsø, som er en af nu syv nedlukkede kommuner. Hverken hos mink eller hos mennesker.

Det bekræfter Statens Serum Institut i et svar til DR efter, at også Nordjyske har set på sagen.

De nye oplysninger undrer borgmesteren på Læsø, Karsten Nielsen (DF).

Da han forud for nedlukningen blev orienteret af henholdsvis sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og statsminister Mette Frederiksen (S), sad han med det klare indtryk, at der var fundet cluster 5 på Læsø, og at det var begrundelsen for, at øen skulle lukkes ned.

- Det var min absolutte antagelse, siger han.

Borgmestre opfattede udmelding forskelligt

I de andre isolerede kommuner i Nordjylland har borgmestrene forskellige opfattelser af den begrundelse for nedlukning, de fik af statsministeren og sundhedsministeren inden pressemødet.

Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen (S) forstod, at man lukkede kommunerne for at masseteste borgerne og på den måde finde ud af, om der var cluster 5.

Vesthimmerlands borgmester Per Bach Laursen (V) siger, at han fik at vide, at de fleste af de 12 personer med cluster 5 bor i Vendsyssel. Han tog det derfor for givet, at der også var mindst én med cluster 5 i hans kommune.

I Jammerbugt Kommune siger borgmester Mogens Gade (V), at han ikke kan huske helt præcist, hvad der blev sagt på mødet.

Ville være utrolig træls for Læsø

Da færgeforbindelsen fra Læsø til fastlandet går til og fra Frederikshavn Kommune, der også er blandt de nedlukkede kommuner, havde det med sikkerhed fået konsekvenser for kommunen, selvom Læsø var blevet holdt fri af nedlukningen.

Men det har også haft en virkning, at øen i sig selv har været lukket ned, mener borgmesteren.

Det gælder for eksempel for butikslivet.

- Der har været langt mellem kunderne, og det er lige meget, om det har været dagligvarebutikker eller andre butikker, så selvfølgelig har vi mistet penge i vores forretninger, siger Karsten Nielsen.

Derudover er skoleelever i de mellemste klasser blevet holdt hjemme.

Med fund af 'cluster 5' som argument for nedlukningen var borgmesteren ikke i tvivl om, at det var rigtigt at lukke øen ned.

- Vi har jo allesammen set frem til den vaccine, der kunne hjælpe os over det, og hvis den kunne blive saboteret, så var det jo utrolig træls, at Læsø og de andre kommuner skulle være en del af det. Det ville næsten ikke være til at leve med, siger han.

Føler sig ikke ordentligt orienteret

Når det nu viser sig, at der ikke er fundet 'cluster 5' på Læsø, forstår han ikke, hvorfor han ikke fik det at vide, da han blev ringet op af statsministeren.

- Det, der undrer mig, er, at jeg ikke under briefingen fra hverken Heunicke eller statsministeren fik en bemærkning om, at der godt nok ikke er fundet noget på Læsø, men at grunden til, at man er nødt til at tage os med, er det og det. Det ville have klædt dem, siger Karsten Nielsen.

Den viden ville have været brugbar i forhold til at tale med øboerne om nedlukningen, mener han.

- Som politiker står man jo til ansvar over for borgerne i forhold til, om det er i orden, og der føler jeg mig en lille smule underformidlet med oplysninger.

Savner klare udmeldinger

Karen Vognsgaard er en af de læsøboere, der gerne ville have haft bedre information.

Sammen med sin mand ejer hun restauranten Hummerens Hus, som de har valgt at lukke helt ned, mens restriktionerne gælder, og der ingen turister er.

Karen Vognsgaard og hendes mand har valgt at lukke deres restaurant, mens Læsø er ramt af de særlige restriktioner, og det er småt med gæster på øen. (Foto: Josefine Sønderup Rasmussen © (C) DR Nordjylland)

- Vi er jo afhængige af, at der kommer gæster til øen, så det er lidt hårdt for tiden, og det svære er uvisheden.

Det er hendes oplevelse, at de informationer, der bliver givet, ofte bliver lavet om få dage efter. Så hun savner klare udmeldinger.

- Der mangler det der sidste, hvor de siger, at det ER en nødvendighed, i stedet for at de kommer to dage efter og siger, at det måske ikke var så nødvendigt alligevel. Det sker sådan lidt hals over hoved, synes jeg.

Flere mutationer på spil

DR Nordjylland har bedt om en kommentar fra henholdsvis statsminister Mette Frederiksen og sundhedsminister Magnus Heunicke samt en række socialdemokrater.

Men det er ikke lykkedes at få et interview med nogen af dem.

I et skriftligt svar til DR forklarer Sundhedsministeriet dog, at Læsø er blandt de syv kommuner, hvor der, når man tager flere varianter med i betragtning, er konstateret mest smitte fra mink til mennesker:

”Langt størstedelen af de minkrelaterede smittetilfælde, vi den 5. november havde set i Danmark, var fundet i Nordjylland. Derfor var sundhedsmyndighedernes vurdering, at det var nødvendigt at sætte ind med restriktioner i de syv kommuner, hvor der var stor forekomst af personer smittet med minkvarianter af virus. Læsø var en af disse syv kommuner,” skriver ministeriet.

Facebook
Twitter