Det blå flag sænkes i flere kommuner

Flere kommuner overvejer nu at følge Hjørring og Aalborg og fjerne flaget fra strandene.

Det blå flag er en etableret international miljømærkningsordning, der skal sikre en fastsat standard omkring hav- og kystmiljø. (Foto: Karin Mette Petersen © DR Nordjylland)

Der kan blive langt mellem de blå flag på strande og havne til sommer. I hvert fald i Nordjylland.

Hjørring hev flaget ned i sommer, Aalborg vil gøre det i år, Brønderslev overvejer, og står det til udvalgsformændene i Mariagerfjord og Jammerbugt, så bliver de blå flag også her hevet ned og erstattet af et hvidt badevandsflag.

Pengene er nemlig bedre brugt på at forbedre faciliteterne på strandene og havnene, mener Jørgen Hammer Sørensen i Mariagerfjord Kommune.

- I og med at flere kommuner nu pønser på det samme, bliver det også velkendt for turister, at det ikke nødvendigvis behøver at være det blå flag, men at der også findes andre måder at vise, at forholdene er i orden, siger han.

Ingen hunde i vandet

Det er utilfredshed med de mange Blå Flag-regler, der får kommunerne til at vende vende flaget ryggen.

Eksempelvis at hunde ikke må bade i vandet, og bilerne ikke må køre på stranden.

Jens Christian Golding fra Jammerbugt Kommune mener, at kommunerne sagtens kan lave deres egen mærkningsordning, der signalerer, at faciliteterne er i orden, og at stranden og badevandet er rent.

- Det er altså mange penge, vi sender til et kontingent, som vi ikke får ret meget ud af. Det eneste vi har tilbage er, at vi ikke må gå 150 meter på den side af flaget med en hund, siger han.

Kommunerne skal inden 18. januar beslutte, om de vil ansøge om det blå flag.

Det blå flag er en etableret international miljømærkningsordning, der skal sikre en fastsat standard omkring hav- og kystmiljø. Det har fungeret siden 1985.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.