Det er lettere at være slangetæmmer i Sverige

Nordjyske brandmænd har lært meget af sommerens indsats i de svenske skove

Danske brandmænd trættes af at slæbe på tunge brandslanger (arkivfoto: Morten Stricker/Scanpix)

De nordjyske brandmænds indsats under skovbrandene i Sverige kommer ikke kun svenskerne til gode.

Indsatsen har også givet en masse erfaringer, som kan bruges herhjemme. Blandt andet har svenskernes måde at koordinere indsatsen på været lærerig.

- Vi danskere har aldrig set noget lignende, som sådan en brand her. Det er helt vildt, fortæller Ejgil Boye, sektionschef hos Beredskabsstyrelsen Nordjylland. Han fungerer som chef for den danske styrke i Sverige, og har noteret mange forbedringer, som kan overføres til det danske beredskab.

Tynde brandslanger letter arbejdet

Blandt andet bruger svenskerne andre, mere tynde brandslanger end i Danmark.

- Og det er altså meget nemmere at have med at gøre, siger Ejgil Boye. En betragtning, som frivillig brandmand Jens-Peter Yde fra Hjørring er enig i.

- De slanger, vi bruger normalt, er jo ekstremt tunge at slæbe rundt på, og du bruger en masse energi. Her kan du gå lige så stille og roligt, siger den nordjyske brandmand, der har været i Sverige i godt en uge og mærker tydeligt forskellen.

- Man er ikke så fysisk træt og har ikke ondt alle steder, når man er færdig.

Af samme grund vil sektionschef Ejgil Boye foreslå Beredskabsstyrelsen Nordjylland at se nærmere på de muligheder, brandslangerne giver.

Uvurderlig træning

Omkring 200 danske brandmænd har hjulpet med at slukke brande i Sverige, og indsatsen har givet uvurderlig træning

- De kommer hjem med en erfaring, de aldrig vil få i Danmark, og det lover godt for en fremtid i Danmark hvor vi nok vil få flere naturbrande på grund af et mere varmt klima, vurderer operationskoordinator ved beredskabsstyrelsen, Peter Kaas-Claesson.

Både Beredskabsstyrelsen og de involverende beredskaber skal nu i gang med at lave større evaluering, der ventes at være færdig om et par måneder.

De sidste danske brandmænd rejser hjem fra Sverige mandag.

Facebook
Twitter