Det er svært at komme på førtidspension i Rebild - let i Frederikshavn

Loven kan tolkes som politikerne selv vil, mener formanden for danske førtidspensionister.

En kommune med mange industriarbejdspladser har traditionelt flere på førtidspension. (arkivfoto). (Foto: Brian Berg © Scanpix)

Hvis man hilser på 100 borgere fra Rebild, så vil kun tre af dem præsentere sig som nylige førtidspensionister. I Frederikshavn vil dobbelt så mange gøre det.

I fjor var Frederikshavn blandt de kommuner i hele landet, der i forhold til indbyggertallet tildelte flest førtidspensioner. 192 blev det til.

Der er altså stadig stor forskel fra kommune til kommune, hvordan førtidsreformen tolkes.

Det bekræftes af landsformanden for Førtidspensionister i Danmark, Carl-Erik Nielsen fra Rønne.

- Og det er hovedårsagen til, at der er forskel på tilkendelserne, siger Carl-Erik Nielsen. En anden årsag er, at politikerne er nødt til at forholde sig til forskelle på borgernes baggrund.

Frederikshavn topper listen

Eksempelvis i Frederikshavn, der traditionelt har haft mange industriarbejdspladser og mange ufaglærte. Derfor er der politisk enighed om at tildele førtidspension til personer, der åbenlyst er slidt op eller slidt ned.

- Det er borgere der har gået mange år og været på sygedagpenge eller kontanthjælp, og de skal ikke slæbes igennem mere, siger næstformand for Arbejdsmarkedsudvalget, Helle Madsen (V).

I Rebild derimod blev der i fjor kun givet førtidspension til 20 personer - noget af det laveste i hele landet. Og det er galt, mener formanden for Arbejdsmarkedsudvalget, Allan Busk fra Den sociale fællesliste. Det er et udtryk for, at kommunen bruger al for megen tid på at arbejdsprøve svage borgere i stedet for at give dem førtidspension.

- Vi har flere sager, hvor jeg i hvertfald ikke kan se, at der nogen arbejdsevne. og derfor er det fuldstændigt håbløst at slæbe borgeren igennem et langt forløb, siger Allan Busk.

Antallet stiger igen

Det er i år fem år siden, at Førtidspensionsreformen trådte i kraft. I de første år blev omkring 25.000 færre sendt på førtidspension, end ventet. Men det har sin årsag, mener Carl-Erik Nielsen.

- I de første år blev mange sendt i ressource-forløb, der kan løbe i op til fem år i stedet for på førtidspension. Og nu udløber de mange forløb, og derfor vokser antallet af førtidspensioner i kommunerne, siger Carl-Erik Nielsen. formand for Landsforeningen for Førtidspensionister.

I eksempelvis Nordjylland fik 1147 nordjyder tildelt en førtidspension i fjor mod 839 året før. En stigning på næsten 40 procent.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter