Det vil tage op til et døgn at slukke knastør plantage: Får brug for vandkander

Omkring en kvadratkilometer er brændt af ved Råbjerg - men det er faktisk godt nyt for naturen.

- Det er en krudttønde herude, fortæller beredskabet oven på branden. (Foto: Morten Madsen © Beredskabsstyrelsen Nordjylland)

Siden i går eftermiddags har en større gruppe af brandfolk været på hårdt arbejde i en plantage syd for Råbjerg Mile i Vendsyssel.

Branden brød ud omkring klokken 14 søndag, og selvom branden relativt hurtigt kom under kontrol, er der stadig lommer af ild i dag, og det vil tage op til et døgn, før branden er helt slukket.

Det fortæller indsatsleder Claus Bisgaard Hermansen fra Nordjyllands Beredskab.

- Det er en stor opgave, der venter i dag med også at få det sidste slukket. Det er der ingen tvivl om. Nogle steder er det nærmest vandkander, vi skal bruge for at slukke de her små brandlommer, for vi kan simpelthen ikke få slangerne ind, fortæller han om det ufremkommelige terræn.

Branden har berørt et området på i alt en kvadratkilometer, og den spredte sig hurtigt, da det dels er meget tørt i området, og da der samtidig var kraftig vind.

- Det er en ren krudttønde herude. Det spreder sig med en voldsom kraft, og det er meget, meget tørt, siger Claus Bisgaard Hermansen.

Kan være godt for naturen

Selvom ilden kan være farlig, idet den bryder ud, er der dog også positive effekter for naturen ved en brand, som den man nu har været vidne til ved Råbjerg.

- Det var faktisk bedre, at det meste af skoven brændte af, og at den så fik lov at stå og rådne og falde sammen; så får vi den natur, vi egentlig i bund og grund gerne vil have, siger Bo Storm, naturvejleder i Frederikshavn Kommune.

  • På et tidspunkt kæmpede 80 brandfolk fra syv forskellige stationer med at slukke ilden. (Foto: Morten Madsen © Beredskabsstyrelsen Nordjylland)
  • Det er svært at komme frem flere steder. (Foto: Morten Madsen © Beredskabsstyrelsen Nordjylland)
  • Og brandslangen må trækkes langt ud. (Foto: Morten Madsen © Beredskabsstyrelsen Nordjylland)
  • Beredskabets køretøjer holder så tæt på plantagen som muligt. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)
1 / 4

Mange af de træer, der er i området, er plantet for at undgå sandflugt i 1700 og 1800-tallet, men de ville gøre større gavn ved at blive svedet af og stå som træruiner, siger Bo Storm.

Erfaringer fra andre steder i Europa og Danmark, som eksempelvis ved Thyregod i Midtjylland, viser, at det giver større biodiversitet og mangfoldighed, når ældre plantager bliver brændt af.

- Når der opstår en skovbrand, opstår der også ganske naturligt helt ny skov med meget mere spændende flora og gode levesteder for vores insekter og dyr, siger Bo Storm.

Skal stadig passe på

Heller ikke dyrene lider, så meget som man skulle tro, fortæller han.

- Dyrene har nogle andre sanser, end vi har, og de trækker stille og roligt væk. Men hvis ilden løber ret hurtigt henad jorden, kan det betyde noget for insekter, hugorme og padder. Men ofte er de gode til at gemme sig og grave sig ned i jorden.

Trods gode effekter for naturen håber både han og beredskabet, at man slipper for flere større brande denne sommer.

Modsat sidste år er der ikke indført afbrændingsforbud, men man skal stadig tage sig i agt, siger indsatsleder Claus Bisgaard Hermansen.

- Pas på med grill og ukrudtsbrændere. Det er budskabet herfra, lyder det.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter