DF's eneste borgmester springer til Venstre: Jeg har bedre chancer i et større parti

Dansk Folkeparti mister borgmesterpost på Læsø.

DF'eren Karsten Nielsen fra Læsø blev partiets første borgmester. Nu forlader han partiet til fordel for Venstre. (arkivfoto) (Foto: Hans Ravn/Scanpix)

Han er ikke egentligt utilfreds. Faktisk tilskriver han Dansk Folkeparti en stor del af æren for, at hans lille kommune ikke er blevet slået sammen med en anden.

Alligevel har DF's eneste borgmester, Karsten Nielsen fra Læsø, valgt at forlade partiet. I stedet melder han sig ind i Venstre.

Bagved beslutningen, der kommer med et halvt år til kommunalvalget, ligger en benhård kalkule.

- Hvis jeg skal fortsætte i kommunalbestyrelsen efter det kommende valg, så ser jeg de bedste chancer for mig selv og for Læsø i et samarbejde med et lidt større parti end DF. Vi kan ikke drive en kommune uden at have en fin forbindelse til Christiansborg, siger han til DR.

- Der er er lidt egoisme i det, set fra min og Læsøs side, siger han.

- Det er ikke en beslutning, der har været let at træffe. Jeg har ikke sovet meget i nat, fordi jeg vidste, at jeg skulle have en snak med Kristian Thulesen-Dahl (DF's formand, red.) her til formiddag, siger Karsten Nielsen, der ved sidste kommunalvalg med opbakning fra Socialdemokratiet og Læsølisten havde held til at vælte den siddende Venstre-borgmester, Tobias Birch Johansen, af pinden.

Første DF-borgmester

Karsten Nielsen blev dermed Dansk Folkepartis første borgmester, og han erkender, at det ikke er utilfredshed med opbakningen fra DF i borgmestertiden, der ligger bag beslutningen.

- Ingen tvivl om, at DF har spillet en vigtig rolle i, at Læsø Kommune stadig er selvstændig. For vi var lige på randen af en fusion med en anden kommune, da den her byrådsperiode startede, siger han.

I Dansk Folkeparti kalder partisekretær, Steen Thomsen, partihoppet for "drønærgerligt".

- Jeg vil sige Karsten Nielsen tak for indsatsen. Jeg kan forstå på ham, at hans personlige ambitioner om at fortsætte som borgmester fylder ret meget, og at han vurderer, at det er der større chancer for i et større parti end Dansk Folkeparti, siger han.

- Vi mener, at det har gjort en forskel, at vi har haft en siddende DF-borgmester til Læsø. To gange har Kristian Thulesen-Dahl forhandlet 10 millioner ekstra kroner hjem til Læsø. Det er spørgsmålet, om det har været medvirkende til, at Læsø stadig er en selvstændig kommune.

- Så vi havde selvfølgelig gerne set, at han havde kæmpet kampen for at genvinde borgmesterposten for Dansk Folkeparti, siger Steen Thomsen.

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl til partiskiftet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk