DF-lokalbestyrelse opløser sig selv og smækker med døren: 'Det her styrer lige mod afgrunden'

Bestyrelsesmedlemmerne er blandt andet utilfredse med, at DF-toppen angiveligt har indstillet, at Erik Høgh-Sørensen ikke skal være folketingskandidat for partiet.

DF-formand, Morten Messerschmidt, har ikke selv nogen kommentar til den nordjyske lokalbestyrelses udmelding. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

Problemerne i Dansk Folkeparti ser ud til at fortsætte – og denne gang er der uro i Nordjylland.

I protest mod partiets ledelse har lokalbestyrelsen i Hjørring i dag valgt at opløse sig selv. Alle medlemmer af ledelsen – på nær ét - har smidt håndklædet i ringen og samtidig meldt sig ud af partiet.

Det sker blandt andet, fordi Dansk Folkepartis hovedbestyrelse – ifølge lokalbestyrelsen i Hjørring – uden gyldig grund har indstillet, at den tidligere formandskandidat Erik Høgh-Sørensen ikke skal have en plads på partiets liste over folketingskandidater.

- Det er bare træls. Men på en anden måde er det også skønt, at det her får en ende, siger den nu tidligere formand af lokalbestyrelsen i Hjørring, Kurt Jensen.

I et brev sendt til partiets formand, Morten Messerschmidt, opremser lokalbestyrelsen en række forhold, som har givet anledning til bekymringer og frustrationer over ledelsen i Dansk Folkeparti.

- Man sov ikke om natten. Man vågnede klokken fire om morgenen og spekulerede på, hvad fanden sker der nu i dag? Hvad skal vi gøre? Nu bliver der ro på, og så kan man få et normalt liv igen, fortæller Kurt Jensen.

Formand i Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, har ingen kommentarer til sagen, men henviser i stedet til partisekretær Jens Vornøe.

Han vil over for DR ikke bekræfte, at partiledelsen ikke ønsker Erik Høgh-Sørensen som kandidat til Folketinget.

- Vi kommenterer aldrig på de ting, fordi de er interne. Men jeg synes, at det aldrig kun kan være en enkelt person, der er gældende for, hvordan man skal have en forening, siger Jens Vornøe.

Dråben, der fik bægeret til at flyde over

Det nu tidligere medlem af bestyrelsen Ole Molsen Nielsen fortæller til DR, at der siden det seneste bestyrelsesmøde i lokalforeningen i maj sidste år også har været en række uoverensstemmelser internt i lokalforeningen. Her har lokalbestyrelsen savnet partiledelsens støtte til at løse konflikterne.

Men det var partiledelsens behandling af Erik Høgh-Sørensen, som i dag sidder i byrådet for Dansk Folkeparti i Hjørring Kommune, der til sidst blev nok.

- Da de begyndte at genere ham, var det altså dråben, der fik bægeret til at flyde over. Han havde et kanongodt valg her i Hjørring Kommune til lokalvalget. Og nu vil de så ikke stille ham op som folketingskandidat.

Ole Molsen Nielsen har nu også meldt sig ud af partiet.

Hvad tænker du om, at de ikke vil opstille Erik Høgh-Sørensen?

- De har måske en anden kandidat, de hellere vil have. Men han er jo en stemmesluger uden lige. Det er som at smide guld på gaden at lade være med at stille ham op.

Erik Høgh-Sørensen sidder i dag i byrådet for Dansk Folkeparti i Hjørring Kommune. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

Ole Molsen Nielsen mener, det ville være ”håbløst” at blive og kæmpe videre i partiet, som han siger er præget af topledelse med den nye formand, Morten Messerschmidt, i spidsen.

- Du skal bare følge linjen, ellers er du ikke interessant og bliver sat ud på et sidespor.

Hvis du skal sætte ord på partiledelsen og Morten Messerschmidt, hvad vil du så sige?

- Jeg håber da, de kan lukke og slukke efter sig selv. For det er jo nok den vej, det går. Det her styrer lige mod afgrunden.

Ærgrer sig over udmeldinger

I Dansk Folkepartis ledelse ærgrer partisekretær Jens Vornøe sig over beslutningen blandt medlemmerne af lokalbestyrelsen i Hjørring.

- Vores holdning i Dansk Folkeparti er, at det selvfølgelig er beklageligt. Det har vi taget til efterretning. Og vi synes, det er ærgerligt, fordi der er så mange gode medlemmer deroppe.

Partisekretær, Jens Vornøe, afviser, at den seneste udvikling i Nordjylland har skabt en krise for Dansk Folkeparti. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Han afviser, at der skulle være nogen krise i partiet ovenpå udviklingen i Nordjylland.

- Man har jo lov til at tage sit eget valg. Hvis man ikke har lyst til at sidde i bestyrelsen længere og fortsætte, så er man i sin gode ret til at gå. De har taget deres valg, og nu er det vores opgave at sørge for, at vi kommer videre herfra.

Jens Vornøe håber ikke, at den seneste udvikling får flere lokale medlemmer til at melde sig ud af Dansk Folkeparti.

- Vi har lagt en plan, og Morten er en fantastisk formand. Jeg er ikke i spor tvivl om, at vi kommer til at få en rigtig god fremdrift igen. Jeg tror, der var en, der sagde til os, at man kan kigge på os som en aktie: Vi er på vej op.

Erik Høgh-Sørensen har ikke opgivet endnu

Erik Høgh-Sørensen er selv overrasket over, at lokalbestyrelsen i Hjørring nu har trukket sig.

- Det overrasker mig. Jeg hørte om det sent i aftes. Det gør mig ked af det, fordi det var nogle af dem, der hjalp mig til at få nok Nordjyllands bedste lokalvalg for en DF'er.

Ekstra Bladet beskrev i sidste uge, at partiet har givet Erik Høgh-Sørensen en advarsel efter en klage fra Radikale Venstre. Desuden beskriver Ekstra Bladet, at der angiveligt også er utilfredshed i ledelsen om den nordjyske DF'ers udmeldinger om Ukraine.

På nuværende tidspunkt har Erik Høgh-Sørensen endnu ikke opgivet at bytte stolen i byrådssalen ud med én på Christiansborg.

- De begrundelser, der er blevet givet for at udelukke mig fra listen, er for mig at se ikke korrekte. De er ikke fair.

Tror du, der er en mulighed for, at du kan overbevise partiledelsen om, at du skal være folketingskandidat?

- Ja, det tror jeg faktisk. For de har begået en grel fejl – især ved ikke at høre min side af sagen om de her beskyldninger fra Radikale Venstre.

Erik Høgh-Sørensen har umiddelbart ikke planer om at forlade partiet ligesom sine kollegaer fra lokalbestyrelsen i Hjørring.

- Jeg er jo valgt af vælgerne som DF-kandidat, så dermed holder jeg mit løfte over for vælgerne. Men bliver jeg smidt ud, kan jeg sige så meget, at jeg tager mit mandat med mig.