Dødelig bakterie hos køer på tilbagegang

Der er kommet bedre styr på kvægsygdommen mycoplasma, som nu er på tilbagegang i Himmerland.

Karsten Mikkelsen har ikke haft udbrud af mycoplasma, siden han begyndte at lave afstressende foranstaltninger (Foto: Karin Mette Petersen © Karin Mette Petersen)

Den frygtede kvægsygdom, mycoplasma, er på tilbagegang i Himmerland.

Blandt andet hos kvægavler Karsten Mikkelsen, som har bekæmpet sygdommen ved stress-dæmpende foranstaltninger.

I april måned sidste år så det slemt ud, da 35 af Karsten Mikkelsens 470 dyr blev syge. Det var et mareridt at komme ud og finde syge dyr i stalden om morgenen, fortæller han.

Mindre stress

Men efter gårdejeren systematisk er begyndt at lave stressdæmpende foranstaltninger blandt køerne, forsvandt sygdommen. De drægtige malkekøer får lov at komme ud på græs i god tid inden kælvningen, og de kælver i det fri.

Gårdejeren og hans ansatte bruger også mere tid end før på malkning og klovbeskæring.

Andre gårdejere i området er i gang med det samme, siger konsulent og teamleder for kvæg, Rune Schaltz fra Agri Nord.

Færre smittede

Kun 10-12 besætninger i Himmerland er i dag ramt af kvægsygdommen mycoplasma, de fem af dem er nysmittede. Sidste sommer var der tre gange så mange nysmittede.

Mycoplasma kan have forskellige symptomer. De 35 malkekøer, der blev ramt i Karsten Mikkelsens besætning, fik ledbetændelse, mens andre kan få kraftig yverbetændelse.

Da mycoplasmaen ikke kunne bekæmpes med antibiotika, var der kun en udvej; at skaffe sig af med de syge dyr, enten ved slagtning eller aflivning.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk