Dom i sag om købmandsdrab: 21-årig mand anbringes på ubestemt tid

En ung mand er ved retten i Aalborg dømt skyldig for drabet på købmand Finn Degn Ovesen.

Dommen faldt her til formiddag i byretten i Aalborg. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Anbringelse på psykiatrisk hospital på ubestemt tid.

Sådan lyder straffen i sagen om den 21-årige mand, der i oktober sidste år gik ind i Spar-købmanden i den nordjyske by Suldrup, hvor han tilsyneladende helt umotiveret stak den 55-årige købmand Finn Degn Ovesen flere gange med en kniv.

Knap to uger efter døde købmanden af sine skader.

Retten fandt det ved domsafsigelsen bevist, at Finn Degn Ovesen døde som følge af de knivstik, den 21-årige gav ham, og at gerningsmanden undervejs må have indset, at det var sandsynligt, at købmanden ville dø som følge af overfaldet.

Flere eksperter kritiserede i foråret Psykiatrien i Region Nordjylland og opholdsstedet Gården for håndteringen af den 21-årige mand, der kun fem dage før drabet var blevet indlagt på psykiatrisk afdeling.

Her fandt man ikke anledning til at tvangsindlægge ham, og op til drabet befandt han sig heller ikke på opholdsstedet, som han forlod tre dage før overfaldet i købmandsbutikken.

En mentalundersøgelse, der blev fremlagt i retten i sidste uge har konkluderet, at den 21-årige ved tidspunktet for undersøgelsen var sindssyg, og at han muligvis også var det på gerningstidspunktet.

Drabet på købmanden blev filmet af overvågningskameraer i butikken, og de to kunder, der fik overmandet den 21-årige, har begge aflagt forklaring i retten.

Et af vidnerne har fortalt, at manden ved overfaldet havde kniven hævet over sit offer, indtil det tidspunkt hvor det lykkedes at skubbe ham væk, og at det derfor var sandsynligt, at han ville fortsætte knivstikkeriet, indtil købmanden var død på stedet.

Den 21-årige har i retten erkendt, at det var ham, der overfaldt og stak købmand Finn Degn Ovesen ned, men samtidig har han nægtet, at han havde til hensigt at dræbe ham.

Han har også nægtet, at han er sindssyg eller psykisk syg på nogen måde.

Dog har han i forbindelse med retssagen rettet kritik mod opholdssteget Gården, som i hans øjne har været med til at gøre ham ’psykisk svag’, fordi de ikke har givet ham den behandling, som han selv mener, han har haft brug for.

Forsvareren for den dømte har bedt om 14 dages betænkningstid i forhold til eventuelt at få sagen anket.