Drømmen om guldskatten: Stadig flere fortidsminder skændes

Nationalmuseet melder om rekord i antallet af danefæ. Men vores interesse for historien kan også gå hårdt ud over fortidsminderne.

Nogen har været forbi med en spade og metaldetektor på Lindholm Høje, der rummer 700 grave fra jernalderen og vikingetiden. Sagen er meldt til politiet, oplyser Lone Andersen, der er arkæolog på Nordjyske Historiske Museum. Og det er uvist, hvor meget restaureringen kommer til at koste.

Lindholm Høje, der ligger i nordjyske Nørresundby, er et af Danmarks fineste fortidsminder. Her er mere end 700 grave, som går helt tilbage til jernalderen og vikingetiden.

De store sten stritter op af græsset på de grønne bakker. Og så kan man se den brune jord, der ligger omkring et helt frisk hul. Nogen har gravet og hakket i de gamle grave.

- Det er noget helt nyt og en tendens, der er begyndt at brede sig, at folk formaster sig til at grave i vores fredede fortidsminder, siger Lone Andersen, der er arkæolog på Nordjyske Historiske Museum.

En eller flere personer har været forbi med en metaldetektor, som har givet et udslag. Og så er de gået i gang med at grave.

- Det er bagsiden af medaljen på den stigende interesse, der har været for at gå med metaldetektor, siger Lone Andersen.

Flere fortidsminder skændes

Stadig flere fortidsminder bliver ødelagt og skændet af amatør-arkæologer. Det er en tendens, som man i stigende grad ser over hele landet, oplyser Slots- og Kulturstyrelsen.

For ti år siden var henvendelser om hærværk eller vandalisme sjældne.

- Nu er vi oppe på mindst et par sager om året, siger restaureringsarkæolog Lars Bjarke Christensen fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Lindholm Høje er blevet skændet af en eller flere ukendte gravrøvere. Ifølge Nordjyllands Historiske Museum peger skaderne på, at nogen har været forbi med en metaldetektor og fået et udslag, hvorefter der er blevet hakket og gravet.

Og det er alvorligt i hvert tilfælde, fordi man går ned og ødelægger en del af historien, mener Lars Bjarke Christensen:

- Hvis du går hjem i dit familiefotoalbum og begynder at rive billederne i stykker, det er jo en del af historien, der forsvinder, når sådan et fortidsminde bliver gennemgravet, siger Lars Bjarke Christensen.

I alt er der cirka 32.000 fredede fortidsminder i Danmark. Det er for eksempel dæmninger, grøfter, kanaler, kilometersten, stendysser og så ikke mindst gravhøje, der er nogle af de mest udsatte, når det kommer til at blive skændet.

Skænderi anmeldt til politiet

Når stadigt flere fortidsminder bliver skændet, hænger det sammen med metaldetektorerne, som de senere år er blevet stadigt mere populære.

- Det er jo en god og naturlig hobby. Men der er nogle få, der ikke kan gøre det efter reglerne, og det er det her et eksempel på, siger Lone Andersen om hærvæket på Lindholm Høje.

Nordjyllands Museum har også anmeldt det til politiet. Men det er sjældent, at gerningsmændene bliver fundet.

- Det er faktisk kun sket i et enkelt tilfælde. Det var en mor og søn, der ikke vidste, hvad de havde med at gøre, siger Lars Bjarke Christensen. Han understreger, at langt de fleste med detektorere følger reglerne og har et godt samarbejde med de lokale museer.

Danefæ for millioner af kroner

Den stigende interesse for historien, og de langt flere metaldetektorer, kan man også mærke hos Nationalmuseet, fortæller Anne-Kathrine Kjerulff, der er chef for Magasinering og Kulturhistorisk Konservering.

I 2017 udbetalte museet dusører for 3,1 millioner kroner til folk, der havde fundet danefæ. I 2018 var det steget til 7,6 millioner kroner.

- Det er dog ikke alene et spørgsmål om, at der kommer flere genstande ind. Vi har også fået en mere effektiv sagsbehandling, fortæller Anne-Kathrine Kjerulff.

I 2015 havde museet 1.137 sager. Det steg sidste år til rekord-mange 2.463 sager, viser de nye tal fra Nationalmuseet.

Ingen guldskat i jorden

Men udover at det er ulovligt at grave og hakke i et fredet fortidsminde, så er det heller ikke her, at man finder den store guldskat, eller hvad man nu ellers kunne drømme om at hive op af jorden, siger Lone Andersen.

Men hvad kan man så forvente at finde på et sted som Lindholm Høje?

- Ingenting, for alt er udgravet. Der er kun ølkapsler og mønter, siger Lone Andersen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk