Du ved ikke, hvor dyrt dit byggeri bliver: Entreprenører tager forbehold for prisstigninger

Stigende priser på materialer og mangel på arbejdskraft gør, at flere firmaer giver kortere tidsfrist for byggetilbud eller tager forbehold for prisstigninger i deres kontrakt med kunderne.

Stigende priser på materialer gør, at flere firmaer er nødsaget til at ændre deres procedure. Det er blandt andet priserne på træ og stål, der i løbet af året er steget voldsomt. (Foto: Anne Bæk © Scanpix Denmark)

Hvis du står og tænker på at kaste dig ud i et byggeprojekt, fordi en ny terrasse eller havestue kunne pynte på boligen, kan prisen hurtigt blive højere, end du først antager.

For stigende priser på materialer og mangel på arbejdskraft gør, at flere firmaer bliver nødt til at tage forbehold for prisstigninger i deres kontrakter med kunderne. Det fortæller flere nordjyske entreprenører.

Og det kan ende med at have konsekvenser for dem, som for eksempel gerne vil renovere boligen eller anlægge terrasse. Det mener Uffe Rabe Kragh, som er politisk chef i Forbrugerrådet Tænk.

- Det kan være et rigtig stort problem for forbrugeren, hvis kontrakten er lavet, så man ikke aner, hvor prisen ender henne, siger han.

Prisen kan stige med 10.000 kroner

Hos HME Byg & Entreprenør i Aars har de valgt at tage forbehold for prisstigninger i deres kontrakter med kunderne, fortæller Jakob Kondrup, der er projektchef. De vil sikre sig, at der er penge nok til at betale for byggematerialerne.

- Skal du have isoleret et hus på 150 kvadratmeter, kan prisen ske at stige med 10.000 kroner for isolationsmaterialet på bare to uger, siger han og tilføjer, at prisen på isolering dog er begyndt at falde til ro igen.

Men ifølge Jakob Kondrup, er der ikke noget at gøre ved den usikkerhed, som kunderne kan opleve omkring priserne på deres byggeprojekter.

- Jeg kan ikke se, at vi kan gøre det på andre måder. Det handler udelukkende om, at vi skal sikre os, at vi kan dække materialeomkostninger, siger han.

Redskabsskur blev 15.000 kroner dyrere

Mens nogle byggefirmaer tager forbehold for prisstigninger i kontrakterne, giver andre firmaer kortere tidsfrist til at underskrive byggekontrakter for at undgå ubehagelige ekstraregninger.

Hos Dansk Tømrerservice i Støvring skal kunderne takke ja eller nej til tilbuddet indenfor 30 dage, fortæller ejer Steffen Bøgh Sørensen. Han oplevede nemlig, at prisen på et stort redskabsskur endte med at blive 15.000 kroner dyrere, end det oprindelige tilbud.

- Tilbuddet er kun gældende i en vis periode, fordi priserne er så usikre. Som det er lige nu, gør det heller ikke noget, at der kun går 14 dage, før kunden skriver under, siger han.

Normalt kunne en kunde godt vente flere måneder med at tage en beslutning om et tilbud. Men den tid er slut nu.

Priserne gik amok under pandemien

De høje og usikre priser er ikke noget, som kunderne skal forvente at se en ændring i lige foreløbigt. Det mener Torben Liborius, som er underdirektør i Dansk Byggeri.

- Boligejerne, der skal lave forbedringer, må forvente at materialerne, der skal bruges til deres projekter, ikke kommer til at blive lige så billige som sidste år, siger han.

Og kunderne skal forberede sig på, at håndværkerne i den nærmeste fremtid ikke kommer til at kunne give tilbud, hvor prisen kan garanteres særlig længe. For priserne på forskellige byggematerialer gik amok under coronapandemien, fortæller Torben Liborius.

- Det samlede materialeprisindeks er steget med under 1 procent om året mellem 2015 og 2020, og pludselig så vi, at metal, flamingoisolering, træ, glas og så videre kunne ske at stige 20 procent på blot en måned.

Hos Dansk Byggeri er forventningen, at priserne på byggematerialer vil falde og blive mere stabile igen. Men man regner ikke med, at priserne vil være lige så lave som før.

Forbrugerrådet Tænk: Få aftalen på skrift

Hvis man som kunde gerne vil undgå at blive ubehageligt overrasket af en uforudset dyr regning på et byggeprojekt, er der ét vigtigt råd. Få aftalen på skrift, lyder det fra Uffe Rabe Kragh, som er politisk chef i forbrugerrådet tænk.

- Hvis du har aftalen på skrift, er du meget bedre stillet som kunde, hvis noget går galt, siger han.

- Og hvis man får aftalen på skrift, så har man også en god forventningsafstemning med håndværkeren og virksomheden.

Et håb hos Forbrugerrådet Tænk er, at prisen for forbrugeren følger med, når priserne på byggematerialer igen finder et lavere leje.

Facebook
Twitter