Dyrlæger rejser 18.000 kilometer for at lære om gigt af danske ingeniører

Aalborg-forskere er førende i menneske-slidgigt. Nu underviser de dyrlæger fra fire lande.

Dyrlæge Bob Coldone (tv) er rejst fra New Zealand for at blive klogere på gigt hos hunde. Hans underviser er professor John Rasmussen fra Aalborg Universitet (th), der forsker i gigt i mennesker. (© DR P4 Nordjylland)

Egentlig er professor John Rasmussen fra Aalborg Universitet uddannet maskiningeniør. Alligevel er han for tiden brandvarm hos dyrlæger verden over.

Det opdagede han for et halvt år siden, da en new zealandsk dyrlæge sendte ham mail og bad om et kursus. Hvis John Rasmussen sagde ja, ville han tage kolleger fra England, Østrig og Belgien med.

- Det er da sjovt, når folk ringer og siger, at de kan bruge ens arbejde til noget helt andet, end man forestillede sig, griner John Rasmussen.

Sammen med sine forskerkolleger på Aalborg Universitet har John Rasmussen gennem de seneste fire år udviklet et program, der kan lave modeller af kroppe. De modeller hjælper læger i at opspore slidgigt hos mennesker. Det var i hvert fald den oprindelige tanke.

Men så fik dyrlæger øjnene op for programmet og har forelsket sig i det.

Derfor er ti dyrlæger fra de fire lande i denne uge på skolebænken i Aalborg for at blive bedre til at opspore slidgigt hos især schæferhunde og heste.

- Det er usædvanligt. Vi har ikke forstand på dyr, så det er ud over det sædvanlige, siger John Rasmussen om sine nye elever.

Det er især hundene, der er interessante for de udenlandske dyrlæger. Der bliver verden over brugt milliarder af kroner på at operere nedslidte arbejdshunde. For når en politi-, bombe- eller narkohund først er uddannet og har rutine, så er den svær at erstatte.

Derfor er der stor værdi for ejerne, hvis hundenes gigtskader kan ordnes.

Initiativmanden til besøget er Bob Colborne, der er dyrlæge på Massey University i New Zealand.

- Når vi ligger i New Zealand, så kommer vi ikke altid lige med til de workshops, der bliver holdt, så vi tænkte, at nu tog vi selv initiativ til det, siger han.

Og selv om John Rasmussen havde gjort sig nogle tanker om, hvad han kunne lære en flok dyrlæger fra hele verden, så er kurset en succes.

- Det er nyt land for John og hans team at arbejde med dyr. Der er stor forskel på heste og mennesker, men vi udforsker det sammen. Det er meget spændende, siger Bob Colborne.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.