Efter Superliga-nedrykning: Hobro bliver aldrig det, det var

En ny virkelighed venter for fodboldklubben Hobro IK, der nu er anderledes gearet til topfodbold.

Efter to års superliga er det slut. Hobro rykker ned i 1. division. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Efter sommer er det slut med Superliga-fodbold i Hobro.

Med nederlaget på 1-4 til FC Midtjylland i aftes er der nu 15 point op til stregen med kun fire kampe igen, og det sender endegyldigt klubben ned i landets næstbedste række.

Dermed slutter tre års eventyr, hvor holdet først fejede al modstand af banen i 1. division, inden det i 2014 blev til Superliga-debut med tre sejre i tre kampe mod Brøndby IF og en 3-0 triumf i Parken mod FC København.

I denne sæson har holdet kun vundet to gange, og det evigt overraskende Hobro-hold har mistet noget af magien.

- Jeg synes ikke, vi har været der hundrede procent alle mand på samme dag, som vi var rigtig gode til sidste sæson. Der handlede det hele om kampen i weekenden, og vi kunne peake på det rigtige tidspunkt, siger Jonas Brix Damborg, der onsdag bar anførerbindet.

Den halve by til bold

Folk i og omkring Hobro havde i nogen tid indset, at nedrykningen var en realitet.

I aftes var der kun 1.400 tilskuere på stadion for at følge de gulblusedes sidste bestræbelser på at blive oppe.

Men da interessen var på sit højeste samlede man mere end 6.500 tilskuere på det lille stadion, der omkranset af skov ligger blot få minutters gang fra det stille vand i Mariager Fjord.

Med knap 12.000 mennesker i byen, har det da også være mange andre end de lokale, der har været med til at bakke op om de himmerlandske underdogs.

Ny tribune til 1. division

Det er blevet bemærket på borgmesterkontoret, hvor man har gjort alt for at gøre opmærksom på, hvad området også har at byde på.

- Vi har kunnet gå på vandet i to år. I, pressen, har jo været hos os hele tiden, og det vi som kommune kigger på er blandt andet, hvor meget omtale vi får, siger borgmester Mogens Jespersen (V) og fortsætter:

- Her har vi redet på den bølge, som HIK har startet for os, og vi kan se, at det har virket, fortæller borgmesteren, der selv nåede at finde en plads på stadion, inden Hobro i anden halvleg lukkede fire mål ind.

I vinter fik DS Arena et kraftigt løft med en investering på 30 millioner kroner og en ny nordvendt tribune.

Til det ydede Mariagerfjord Kommune et tilskud på 14,6 millioner, og det har været alle pengene værd, selvom den nu står på bold på anden og ikke første klasse, mener borgmesteren.

- Stadion skal stadigvæk bruges. Hvis ikke det var bygget, får vi ikke lov at rykke op igen. Det er også et stadion, som bruges af mange andre end førsteholdet, og vi kan glæde os over det i de næste 50 år, siger Mogens Jespersen.

Klubben går et gear op

At klubben i det hele taget er blevet bedre gearet til at kunne være med blandt Danmarks bedste fodboldhold, bider formand Steen Juulsgaard mærke i.

Det er ikke en udpræget amatørklub længere.

- Vi har fået et superliga-stadion, vi har en organisation med mange kompetente personer, og vi har spillere, trænere og en sportschef, der brænder for fodbold, siger han.

Med nedrykningen skal klubben nu finde ti millioner kroner i besparelser, så man blandt andet kan imødekomme det store tab i tv-penge, som et Superliga-mandskab får tildelt.

Slut med at komme fra baghjul

Det er man imidlertid forberedt på.

- Det er jo ikke nogen kæmpe sensation eller overraskelse for os selv, at vi rykker ned. Vi har været i gang med at omstille os i en periode, siger Steen Juulsgaard.

I samme ombæring skal man finde nye ansigter truppen, hvor 13 ud af 26 spillere står uden konkrakt, når vi rammer juli.

På flere måder vil det være andet Hobro-mandskab, der skal kæmpe for oprykning, erkender formanden.

- Ja, det tror jeg. Når vi snakker om, hvordan Hobro er kommet så meget fra baghjul, bliver Hobro aldrig det, det var. Men når vi rykker ned, er det med en ambition om at komme tilbage i det fine selskab, siger han.

Har knoklet som sindssyge

Og det bliver slet ikke så svært, som det måske kan lyde, vurderer en af konkurrenterne, FC Midtjyllands Jacob Poulsen.

- Vi havde heldigvis ikke ret store problemer med dem sidste sæson, men det var der mange andre, der havde. Nu må de ned og vende, men jeg er da sikker på, at de har fået smag på mere og vil op igen hurtigst muligt, siger han.

Blandt spillerne på holdet er det nu en blanding af skuffelse, stolthed og håb for fremtiden, der fylder.

Det siger to af de største profiler gennem de seneste år.

- Skuffelsen er jo altoverskyggende lige nu, men når man kommer tilbage og måske stopper karrieren, så har det jo været en stor rejse gennem 1. division og det første år i Superligaen. Det skal man også huske på, siger 30-årige Jonas Brix Damborg, mens forsvarsklippen Anders Egholm er sikker på, at holdet efter en tur i 1. division kan finde Superliga-niveauet igen.

Klubben kaster ikke håndklædet i ringen her.

- Det vil være at lukke ned for alt det gode arbejde, der er foregået. Der er mange mennesker i klubben, som har knoklet som sindssyge, og vi har haft to vanvittige år, siger han og fortsætter:

- Den her sæson har været skidt. Det kan ske for alle. Men der er mange hold, der er rykket ud, rykket op igen og er blevet endnu bedre.