Efterskoler, virksomheder og politikere skal få unge i arbejde

Et nyt initiativ starter i Vendsyssel i dag. Målet er få nordjyske unge i uddannelse eller arbejde

Der er 135.000 unge i Danmark uden en ungdomsuddannelse. (arkivfoto) (Foto: Sanne Nyland Christensen)

Et møde skal skabe bedre rammer for at få udsatte nordjyske unge i uddannelse og arbejde. For mange ender nemlig uden begge dele.

Derfor har erhvervs- og skolefolk i Vendsyssel samlet stafetten op og sat et møde op med politikere, iværksættere, efterskoleforstandere . Desuden kommer en enkelt bjergbestiger.

Målet er at hjælpe de unge i gang med arbejde og uddannelse. Og en del af løsningen er at inddrage efterskoler, der har fat i de unge døgnet rundt.


- På efterskolerne har vi de unge tæt på både i skolen og i fritiden. Så vi har god mulighed for at lære dem og deres udfordringer at kende. Vi må i dialog med de skoler, der kun har dem i skoletiden, siger forstander på Horne Efterskole, Mogens Jensen.

Derfor mødes en række folk fra kommune, uddannelses- og erhvervsliv i dag på Vendsyssel Teater i Hjørring, for at lægge grundstenen til et samarbejde, så en række unge kan få en uddannelse eller et job.

- Vi skal have fat i de unge allerede i overbygningen i folkeskolen. Måske skal nogle sendes på ungdomsskole på det, mens andre kan starte på en uddannelse direkte, hvis de får hjælp. Men vi skal have alle med, siger Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring Kommune.

Projektet kommer kort tid efter regeringen meldte ud, at flere unge skal i arbejde og have en uddannelse. Men løsningen er ikke at læne sig tilbage og vente på en plan fra centralt hold, mener Arne Boelt.

- Vi er pressede nu i de nordjyske kommuner i forhold til at få flere ud i faglærte jobs. Og vi skulle nok være begyndt for flere år siden, siger borgmesteren.

Antallet af unge uden en ungdomsuddannelse er fra 2014 til 2016 steget med 15.000, så der nu er 135.000 unge uden en ungdomsuddannelse i Danmark.

Det er især vigtigt, at folkene omkring de udsatte unge trækker læsset, lyder det fra forstander på Horne Efterskole, Mogens Jensen.

- Det er så vigtigt, at vi får fat i dem, der har med de unge at gøre. For vi vil binde dem, der er i netværket omkring de unge, sammen.

Projektet er tænkt som et femårigt initiativ, der skal tilbyde unge seks forskellige projekter, der skal føre dem ind i uddannelse eller job. Det er f.eks. en mentorordning fra pensionerede håndværkere og et akademi for fagligt usikre drenge.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.