Tema Grænsekontrol

Ekspert: Næppe landsdækkende grænsekontrol

Færgeovergange fra Norge og Sverige til Danmark bliver formentlig ikke omfattet af en eventuel grænsekontrol.

Færger til Norge og Sverige bliver sandsynligvis ikke mødt af grænsebetjente, hvis der indføres grænsekontrol i Danmark. (© Stena Line)

En mulig dansk grænsekontrol kommer sandsynligvis ikke til at omfatte eksempelvis færgen fra Kristiansand i Norge til Hirtshals eller andre overgange, der ikke ligger ved den dansk-tyske grænse.

Det fortæller Gerd Battrup, lektor ved Institut for Grænseregionsforskning ved Syddansk Universitet.

- Den danske regering er bekymret over muligheden for, at der kommer flygtninge og migranter hen over den dansk-tyske landegrænse. Som tingene er nu, er der ingen risiko ved grænserne til Norge og Sverige, siger hun.

Hvis der indføres grænsekontrol, kan den differentieres, så den kun kommer til at gælde der, hvor det vurderes at være nødvendigt.

- Efter Schengen-reglerne er midlertidig grænsekontrol en undtagelse, der skal gøres og begrænses om muligt. Det vil sige, at man kun kan gøre det, når der er tale om en trussel mod den indre sikkerhed og den grænse, hvor truslen kommer fra, forklarer Gerd Battrup.

Skulle man på et senere tidspunkt opleve, at der også fra andre kanter bliver pres på grænserne, kan kontrollen udvides.

- Det er ret hypotetisk. Men en af de ruter, der er blevet lukket nu, men har været benyttet, er fra Libanon henover Rusland og til Norge. Hvis den bliver brugt mere næste forår, kunne det blive et problem også, siger hun.

I sin nytårstale antydede statsminister Lars Løkke Rasmussen, at regeringen muligvis vil indføre kontrol ved grænsen snart. Klokken 12 i dag mandag har han indkaldt til pressemøde på Christiansborg.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.