Elever med for meget fravær ryger i "lektiefængsel"

Fængselsopholdet hjælper eleverne tilbage på rette spor og minimerer frafaldet.

Kirstine Hastrup er frivilligt stemplet ind i lektiefængslet, mens Christian Kjeldal er der, fordi fraværsprocenten er for høj. (Foto: © christine Nørgaard, DR Nórdjylland)

Læs dine lektier og mød op til undervisningen eller ryk i fængsel i din ferie.

Det lyder som en aparte omgang Matador-spil, men det er virkelighed på Erhvervsskolerne i Aars, der i ferierne har oprettet et såkaldt lektiefængsel. Her kan eleverne få hjælp til opgaver og afleveringer og bringe deres fraværsprocent ned.

20-årige Christian Kjeldal, der går på HHX i Aars, har 18 procents fravær og er bagud med sine afleveringer. Derfor sidder han på skolen i sin ferie og arbejder med en engelskaflevering, som han ikke fik afleveret til tiden.

- Der er en lille smule fængsel over det. Men det er en god mulighed for at få fraværet ned igen, siger han.

Noget af hans fravær skyldes en indlæggelse på sygehuset i forbindelse med sygdom, mens noget andet er ren pjæk. Derfor møder han nu hver morgen på skolen klokken otte og må først gå hjem igen klokken tre om eftermiddagen.

- Der er en pisk over mig, men faktisk har jeg ikke noget imod det, for jeg får mit fravær ned igen, så det er en god ting. Plus jeg får lavet nogle af de kommende afleveringer allerede nu, siger Christian Kjeldal.

Han er langt fra den eneste, der udskifter efterårsferie med lektielæsning og undervisning for at få fraværsprocenten ned. Cirka hver tiende elev bliver sendt i lektiefængsel på skolen i efterårs- eller vinterferien.

Hvis man synes, at idéen om, at sende de unge i "fængsel" for af misse nogle matematikopgaver eller danske stile er hård, så har man helt ret. For de unge, der bruger ferien på skolen, skal mærke at deres valg om ikke at møde op til undervisningen og ikke at aflevere deres opgaver har konsekvenser.

- Det er et fængsel. Når man har udstået sin straf, så kan man komme med oprejst pande og være med som alle andre i næste uge, siger Anne Marie Johansen, der er uddannelseschef på Erhvervsskolerne i Aars.

Kirstine Hastrup har frivilligt meldt sig i denne uge. Hun skal lave en engelskaflevering til på søndag.

- Jeg får ikke lavet det, jeg skal, derhjemme. Heroppe får jeg det lavet. Derhjemme er der alt muligt andet, der skal ordnes. Og så er der også kage her, griner hun.

Uddannelseschef Anne Marie Johansen peger da også på, at ingen af eleverne er tvunget til at tage i skole i ferierne. Men hvis en elev hverken dukker op til undervisningen i de almindelige uger eller i ”fængselsugerne”, så har de ikke noget at gøre på skolen.

Derfor skal muligheden for at rykke i lektiefængsel også ses som et tilbud til de unge, der gerne vil have noget ud af deres uddannelse, siger hun.

- Vi ved, at fravær fører til frafald. Men rigtigt mange af vores elever gennemfører, og det er fordi, vi vil eleverne. Og fordi eleverne kommer til undervisningen og afleverer deres opgaver. Det er fordi vi holder hårdt på, at man skal være til stede for at kunne sine ting, siger uddannelseschefen.

Lektiefængslet betyder, ifølge direktør på Erhvervsskolerne i Aars, en frafaldsprocent på næsten nul på de gymnasiale uddannelser i Aars.