Elever om nyt lovforslag mod rygning på uddannelser: God ide - men også lidt voldsomt

Venstre vil indføre et rygeforbud på uddannelser med unge under 18 år.

Thea Damkjær Christensen (tv.) og Mathilde Hvarre Pedersen (th.) vil egentlig gerne ryge mindre. (Foto: Morten Lerkenfeldt Sørensen © DR Nyheder)

Det skal være slut med at tage sig en smøg i et frikvarter eller i en pause i løbet af skoledagen.

Sådan lyder det nu fra Venstre, der vil indføre et totalt forbud mod rygning på samtlige ungdomsuddannelser, der henvender sig til børn og unge under 18 år.

Forslaget kommer som et af i alt ni forslag, der skal være med til at indfri målet om at få den første røgfri generation i år 2030.

På Nørresundby Gymnasium og HF er holdninger til lovforslaget dog delte.

Elever gik ud på fortovet

Rektor Søren Hindsholm har tidligere forsøgt at indføre et rygeforbud på skolens matrikel, men det gik ikke som ønsket, og derfor er han positiv over for forslaget.

- Det gik ikke så godt, for eleverne stillede sig bare op ude på fortovet, og så stod de der og røg i en stor flok, og man kunne ikke komme ind til skolen uden at skulle gennem en sky af tobaksrøg, fortæller han.

- Så lavede vi et aflukket område omme bag ved skolen, og der er de så. Men der er stadig mange, der ryger, og jeg er bange for, at de bliver flere.

Påvirker hinanden

Problemet er ifølge rektoren, at mange unge lærer at ryge i løbet af gymnasiet. Og hvis Christiansborg kan hjælpe med at løse det med et generelt forbud, vil det være godt, mener han.

- Vi har en 3.g-klasse, hvor de var to rygere, da de begyndte. Nu er de 20, og det er sådan nogle tal, der forskrækker mig, siger Søren Hindsholm.

Blandt de rygende elever på skolen er der blandede reaktioner.

De fleste er egentlig positive over for, at man vil forsøge at begrænse rygningen, også selvom de selv ryger.

- Jeg synes, det er en rigtig god ide, for der er rigtig mange, der påvirker hinanden til at ryge, når de er her, siger Thea Damkjær Christensen fra 2.p.

- Når man er ung, så gør man jo en masse ting, og så er det godt at have nogle regler, fortsætter hun.

Måske lidt voldsomt

Andre mener, at det er lige lovligt skrapt med en lov, der ikke bare gælder skolens område, men selve skoledagen.

- Jeg synes måske, det er lidt voldsomt, at det bliver nødvendigt at lave det til en lov, siger Mathilde Hvarre Pedersen fra 2.q, der mest er festryger.

- Man burde jo bare tænke, at man skal passe på ens helbred senere hen i livet. Men man er ung og tænker ikke rigtig over det for at være ærlig.

I 2.r tvivler Mads Ringberth på, at forslaget vil have den ønskede effekt.

- Umiddelbart er jeg modstander. Jeg tror, at unge vil finde en anden udvej ved at gå væk fra skolen. For skolen kan ikke kontrollere, hvad man laver som sådan, når man ikke er på skolen, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk