En jødestjerne blev fredag nat klistret på Lars’ postkasse: 'Men jeg er jo ikke jøde'

Det er ikke kun jøder, der på årsdagen for krystalnatten blev udsat for hærværk.

Lars Bjørn Helm Nielsen kalder det for ubehageligt, at nogen har udvalgt hans postkasse til en jødestjerne. (Foto: Rasmus Jungersen © DR Nórdjylland)

Da Lars Bjørn Helm Nielsen fra Dronninglund tidligt lørdag morgen skulle hente avisen, opdagede han, at ukendte personer i nattens løb havde klistret en gul stjerne med teksten "Jude"på hans postkassen.

Stjernen er magen til dem, som nazisterne under 2. verdenskrig tvang jødiske borgere til at gå med.

- Det var tidligt om morgenen, så i første omgang spilede jeg øjnene op og tænkte, hvad det dog var for noget, for jeg er jo ikke jøde, siger Lars Bjørn Helm Nielsen.

Stjernen, der sad på postkassen, og nu er gemt til politiets undersøgelse. (Foto: Rasmus Jungersen © DR Nórdjylland)

Ven af Israel

Kort efter gik det op for ham, at stjernen måske er sat på postkassen, fordi han er formand for foreningen Nordjyske Venner af Israel.

- Nogen har måske troet, at jeg så er jøde, eller at jeg sympatiserer med jøderne, når jeg kan være en støtte for Israel. Og det sidste har de jo nok ret i, siger Lars Bjørn Helm Nielsen.

Nordjyske Venner af Israel er en venskabsforening, som gennem foredrag og andre aktiviteter forsøger at udbrede kendskabet til israelsk kultur. Ifølge Lars Bjørn Helm Nielsen er det et ganske lille fåtal af foreningens 150 medlemmer, der er jøder.

- Spørgsmålet er, om de (gerningsmændene red.) har tænkt så langt, at de var klar over det, siger Lars Bjørn Helm Nielsen.

Hvad bliver det næste?

Han indrømmer, at hærværket på postkassen har gjort ham utryg.

- Det, man tænker på, er jo, om det så skal optrappes hen ad vejen, og om det kan blive mere udtalt, for det er jo en nyhed, at man er begyndt at chikanere private borgere med den slags, siger Lars Bjørn Helm Nielsen.

Nordjyden skyndte sig lørdag morgen at fjerne stjernen fra postkassen. Dels fordi han ikke syntes, der var nogen grund til, at folk skulle se den. Og dels for at gemme klistermærket til politiets undersøgelser.

Episoden har imidlertid ikke fået Lars Bjørn Helm Nielsen til at overveje at melde sig ud af den israelske venskabsforening.

- Jeg er jo formand, siger han og "ser fremtiden an med nordjysk ro".

Gerningsmændene til hærværket er indtil videre ukendte, men formanden for Nordjyske Venner af Israel siger:

- Det er jo helt givet, at der er en eller anden bevægelse, som prøver på at få sine idéer frem i medierne, og de har så fundet en ny måde at komme frem på.

VIDEO: I Randers har man travlt med at rense flere end 80 jødiske gravsten, der lørdag blev overmalet på Østre Kirkegård.

Tyder på koordineret indsats

Flere steder i landet blev jødiske kirkegårde og bygninger udsat for hærværk natten til lørdag. Det var præcis 81 år siden, at krystalnatten fandt sted i Tyskland, hvor nationalsocialister angreb jøder og ødelagde tusindvis af forretninger og hundreder af synagoger.

Professor og forsker i antisemitisme Jakob Egholm Feldt fra Roskilde Universitet kalder det for stærkt uhyggeligt, at der tilsyneladende er folk, som har koordineret aktioner på tværs af Danmark samt i Sverige og andre lande.

- Jeg vil vurdere, at det har forbindelse til den yderste højrefløj, og der bliver bevidst spillet på historiske, nazistiske, antisemitiske forbindelser. Det er med stor sandsynlighed her, at man skal finde begivenhedernes oprindelse, siger professoren.

Han vurderer, at gerningsmændene formentlig ikke har skelnet mellem om Lars Bjørn Helm Nielsen var jøde eller ven af Israel.