En marksprøjte fra et dødsbo og en cylinder fra et hævesænkebord: Idérige deltidsbrandmænd har bygget deres eget brandkøretøj

I Sindal har en gruppe brandmænd lavet deres helt eget våben i kampen mod naturbrande.

Klar til udrykning: På brandstationen i Sindal har man idéer og udstyr lidt ud over det sædvanlige. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

Når ilden bryder løs og får fat i klitter, heder og naturområder, så skal det gå stærkt med at få hjælp og vand frem – og det gør det i Sindal i Nordjylland.

Her har deltidsbrandmændene hos det lokale beredskab på ganske opfindsom vis ombygget en gammel slangetender, der normalt transporterer brandslanger, til et gennemført, terrængående udrykningskøretøj, som kan bekæmpe naturbrande.

Elementerne til ombygningen tæller blandt andet en cylinder fra et hævesænkebord, en støddæmper fra en ældre Honda og en gammel marksprøjte. Og deltidsbrandmændene har selv stået for det hele.

- Idéen kom efter en større naturbrand ved Tversted. Der havde vi behov for at komme ud i områder, hvor vi ellers ikke kunne komme ud, fortæller stationsleder på stedet, Lars Bo Larsen.

Normalt vejer en brandbil af den store slags, når den er fyldt op med 10.000 liter vand, omkring 24 tons.

Men det ombyggede køretøj, der nu kaldes en naturtender, er med sine blot 3 ½ ton noget nemmere at manøvrere rundt på det ujævne underlag.

I vognen kan der være 1.000 liter vand, og på toppen er der installeret en vandkanon, så en person fra ladet kan skyde vand ud i området.

Gik på Gul og Gratis

Arbejdet med at ombygge bilen begyndte allerede tilbage i 2013, og lige så langsomt er der kommet nye finesser på.

For et par år siden kom brandmændene i tanker om, at det kunne være brugbart med en form for sprøjte bag på, så de også ad den vej kunne bekæmpe ilden.

- Det endte med, at vi gik på Gul og Gratis, og så fandt vi den her gamle marksprøjte i et dødsbo. Samme aften købte vi ind, og så gik vi i gang med at bygge om, fortæller Lars Bo Larsen.

Preben Trolle viser, hvordan den gamle landbrugssprøjte er blevet monteret på bagenden af den lille brandbil. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

De var otte til ti mand, der brugte deres fritid på at få sprøjten monteret og koblet til, og nu sidder den på bilen, hvorfra den kan sprøjte vand ud både nedad og til siden.

Idéerne får brandmændene i fællesskab, når de sidder rundt om frokostbordet på stationen, og det er med til at skabe et helt særligt sammenhold på den lille beredskabsstation, fortæller deltidsbrandmand og efterlønner Preben Trolle, der tidligere har arbejdet som skolepedel.

- Det er helt fantastisk. Det har virkelig været spændende og sjovt at gå og konstruere det, så vi får det til at fungere. Der er altid en mand, der har en ny ide, siger han.

Lille og hurtig

Vognen har med sin nuværende udstyrspakke været på vejene siden begyndelsen af 2017 og har flere gange vist sit værd.

Hvis man kun har de store brandbiler med til et kuperet naturområde, er man nødt til at rulle lange slanger ud, der hvor man ikke kan komme frem, men med naturtenderen kan man i stedet køre helt tæt på ilden og være hurtigere fremme.

Sådan ser køretøjet ud i aktion. 'Naturtenderen' vejer omkring en syvendedel af et normalt brandkøretøj og har nemt ved at komme frem. (© Nordjyllands Beredskab)

Det var eksempelvis tilfældet til en udrykning i Skagen, hvor Preben Trolle og en kollega var tilkaldt som assistance til det lokale beredskab.

- Det var virkelig op ad klitter og stejle skråninger, men vi kom frem til det bål, vi skulle slukke. Den er meget terrængående, det er den virkelig, siger Preben Trolle.

Selvom brandmændene er nået rigtig langt med vognen er dog stadig potentiale for forbedringer.

For eksempel vil mandskabet gerne erstatte de 1.000 liter vand på ladet med en form for væske med udvalgte kemikalier, der er særligt gode til at beskytte udsatte steder fra at gå i brand på ny.

- Væsken skal fungere som en form for brandhæmmer, så man i en periode kan sikre sig, at der ikke opstår ild. Vi håber på, at godkendelsen på et tidspunkt går igennem, siger Lars Bo Larsen, der er sikker på, at det nok skal lykkes en dag.

Brandstationen i Sindal tæller 18 deltidsbrandmænd, heraf to kvinder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk