En million mink skal aflives: Avler frygter, det er slut med mink på Læsø

Gårsdagens udmelding, om at én million mink skal slås ihjel, skaber blandede følelser hos nordjyske minkavlere.

Ved indgangen til september var der blot fem konstaterede smitteudbrud på danske minkfarme. (Foto: © Jørgen Kirk, Scanpix)

På et pressemøde i aftes fortalte fødevareminister, Mogens Jensen (S), at over én million mink nu skal aflives.

Udmeldingen kommer, efter der er blevet konstateret smitte på 41 farme og yderligere 20 farme er under mistanke for smitte.

Hos Thomas W. Olsen, der er minkavler og formand for minkavlerne på Læsø, skaber gårsdagens udmelding bekymring.

- Jeg er bange for, at det får nogle uoverskuelige konsekvenser for minkavl her på Læsø, siger han.

- Vi har en relativt høj gennemsnitsalder blandt avlerne, og for nogle avleres vedkommende er det årtiers avlsværk, der nu forsvinder. Jeg kunne godt være nervøs for, at de ikke starter op igen.

Selvom det kommer til at få store konsekvenser, mener Thomas W. Olsen dog, at det er den rigtige beslutning, der er blevet truffet.

- Ser man på, hvordan udviklingen har været den seneste tid, er det ikke holdbart. Vi producenter kan ikke stå inde for, at både befolkningen og vi som avlere skal gå med den usikkerhed, siger han.

På Thomas W. Olsens minkfarm er der på nuværende tidspunkt ikke blevet konstateret smitte. Men mindst én anden af de otte minkfarme på øen i det nordlige Kattegat er blevet ramt af virusset.

'Hele ens eksistens- og livsgrundlag går tabt'

Samtlige af de minkfarme, som er blevet ramt af coronvirus, er placeret i Nordjylland.

pressemødet i går forklarede fødevareministeren, at man nu vil lave en radius på otte kilometer uden om hver smittet farm og også aflive mink indenfor denne radius for at forhindre smitten i at sprede sig.

Det betyder, at besætningen på op mod 100 nordjyske minkfarme må lade livet i den kommende tid.

- Som situationen har udviklet sig, er der desværre ikke nogen tvivl om, at det er det eneste rigtige at gøre, selvom det er trist for både dyr og mennesker, sagde Mogens Jensen blandt andet på pressemødet.

Det efterlader Thomas W. Olsen og de andre avlere med blandede følelser.

- Som minkavler er det jo hele ens eksistens- og livsgrundlag, som går tabt i den her proces. Et af højdepunkterne for vores produktion er, når vi skal evaluere på pelsen. Det skulle vi have været i gang med her i november og december. Det kommer vi højst sandsynligt ikke til i år. Det vil sige, at vi ikke ser slutresultatet af det års arbejde, vi har været igennem.

Smitteopsporing har ikke været nok

Myndighederne har siden det første udbrud på danske minkfarme i juni forsøgt med flere tiltag, som skulle bremse smitten.

Blandt andet har alle medarbejdere på minkfarmene skulle bære værnemidler, og Fødevarestyrelsen har de seneste måneder foretaget øget smitteovervågning omkring farmene.

Men det har altså ikke været nok.

pressemødet i går udtalte direktøren for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, at han betegner arbejdet med mink som værende et af de mest udsatte erhverv på nuværende tidspunkt.

- Data tyder på, at der er betydelig større risiko for at blive smittet, hvis man er minkfarmer, end hvis man er sygeplejerske eller læge, sagde han.

Det er blevet påvist, at mennesker kan smitte mink med covid-19 ved tæt kontakt - og at mink i mindst ét tilfælde har smittet et menneske med det nye virus.

'Vi starter fra nul igen'

I Sindal mellem Frederikshavn og Hjørring har Bjarne Pedersens minkfarm allerede været ramt af coronavirus.

Til dagligt arbejder han med omkring 10.000 mink på sin farm, som nu skal slås ihjel.

Bjarne Pedersen står at til miste to millioner kroner, når dyrene på hans minkfarm skal slås ihjel. (Foto: © Josefine Sønderup Rasmussen, DR Nórdjylland)

På nuværende tidspunkt anslår han, at han står til at miste omkring to millioner kroner, som ellers skulle være tjent ind på at sælge dette års skind.

- Vi starter fra nul igen nu. Vi har tidligere prøvet at skulle skifte besætninger ud på grund af andre sygdomme. Det er jeg ikke nervøs for. Det, jeg er nervøs for, er, hvilken kompensation, vi får. Hvis vi ikke får nogen, er det slut. Så er det ruin, siger han.

Bjarne Pedersen har ligesom de andre minkavlere i Nordjylland undret sig over, hvordan smitten har kunnet sprede sig - og hvorfor det kun har været de nordjyske farme, som er blevet ramt.

Han mener, at det er vigtigt, at man nu slår hårdt ned for at få stoppet smittespredningen.

- Jeg mener, at man skal aflive raske besætninger nu, inden de bliver smittede. Ellers løber det bare løbsk - og det er allerede godt på vej. Det kan hurtigt nå ned til Limfjorden og sprede sig videre ud i landet, siger han.

Ligger ikke søvnløs

Selvom der er en smule nervøsitet at spore hos Bjarne Pedersen tager nordjyden situationen relativt roligt.

- Nu er jeg minkfarmer, og vi er vant til at stå i situationer, hvor vi ikke ved, hvad der sker til næste år. Prisen på vores skind går altid op og ned. Så jeg ligger ikke søvnløs, for jeg tror på, at der kommer en god løsning fra regeringens side, siger han.

Fødevareministeren fortalte i går, at han ikke ser grund til at suspendere eller helt at afvikle minkproduktionen i Danmark.

Tidligere på ugen foreslog to af regeringens støttepartier ellers netop dette, efter man havde taget lignende beslutninger i blandt andet Holland.

I går meldte Venstre ud, at man bakker op om at beholde minkproduktionen, og dermed er der flertal i Folketinget for at bevare erhvervet herhjemme.