Endnu en fremtrædende venligbo trækker sig tilbage

Talsmand og forfatter Mads Nygaard siger farvel til Venligboerne.

Mads Nygaard vil nu koncentrere sig som sit forfatterskab. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

I efteråret meldte stifter af Venligboerne Merete Bonde Pilgaard ud, at hun ikke længere ville være en del af bevægelsen.

Nu siger endnu en ledende figur farvel.

- Jeg synes, tiden var kommet nu, fortæller forfatter Mads Nygaard, der har trukket sig fra samtlige af de Facebook-grupper, der har været centrum for Venligboernes aktiviteter rundt omkring i landet.

- Jeg tror, jeg har været fuldgyldigt medlem på alle parametre i fire og et halvt år, og når man som jeg har været med i snart sagt hver eneste gruppe, der er - jeg tror, jeg lukkede mig ud af hundrede grupper i går - så kan det blive ret tidskrævende.

Ville hjælpe flygtninge i Danmark

Venligboerne blev stiftet tilbage i sommeren 2013 med det formål at møde andre med venlighed, nysgerrighed og respekt, også selvom de er forskellige fra en selv.

Mads Nygaard blev en del af bevægelsen, da en større gruppe af flygtninge ankom til Danmark og Hjørring i 2014 og 2015.

Dengang havde han ingen ide om, hvordan det ville udvikle sig, men på grund af den store opmærksomhed om flygtninge, der vandrede på motorvejen op gennem Danmark, voksede Venligboerne hurtigt og fik fodfæste i alle dele af Danmark.

Ikke på noget tidspunkt har der været en formand eller en fast organisering af bevægelsen, men sammen med Merete Bonde Pilgaard har Mads Nygaard været med til at tegne Venligboerne udadtil og ageret talsmand.

Svært at forudse udviklingen

De har dog ikke haft helt samme udgangspunkt.

For Merete Bonde Pilgaard har venligheden over for andre været et mål i sig selv, mens Mads Nygaard, der blandt andet har været med til at samle penge ind til familiesammenføringer, har været meget optaget af selve flygtningespørgsmålet.

Det skiftende fokus var en af grundene til, at Merete Bonde Pilgaard trak sig tilbage i september. Det er det imidlertid ikke for Mads Nygaard.

- Det er jo en sjov mekanisme. Hverken Merete Bonde Pilgaard eller jeg havde forventet, at det udviklede sig, som det gjorde, siger han.

- Det er gået slag i slag uden planlægning og uden overblik. Bare som en stor, levende organisme, og det kan jeg virkelig godt lide.

En kæmpe kapacitet og inspiration

Hvordan det skal gå Venligboerne fremover, er han ikke i stand til at svare på.

- Jeg mødte på et tidspunkt en ekspert i bevægelser, som sagde, at bevægelser typisk dør inden for fem år, og det hjørne runder vi lige om lidt. Men det er svært at sige. Jeg aner det ikke.

Selvom to profiler nu har trukket sig, forsikrer både Fawaz Alzatto og Poul Nielsen, der er engagerede i Venligboerne i henholdsvis Hobro og Frederikshavn, at Venligboerne kommer til at leve videre.

- Mads har været en kæmpe kapacitet for bevægelsen og en inspiration for mange af os, siger Poul Nielsen.

- Men der sker stadig rigtig mange tiltag.

Fortsat opgaver for Venligboerne

Poul Nielsen forventer, at Mads Nygaard fortsat vil være engageret i at samle penge ind via sine bogprojekter.

Der er nemlig stadig brug for økonomisk opbakning til Venligboernes virke.

Hvor Venligboernes flygtningeindsats tidligere handlede om at give flygtninge netværk og hjælpe dem med at lære sproget, arbejder bevægelsen i Frederikshavn lige nu på at hjælpe børn og familier, der rammes af en lavere integrationsydelse.

- Det vil gøre, at der er flere dårligt stillede børn i Danmark, der ikke kan komme på ferie med deres familie eller holde børnefødselsdag, fordi de ikke har råd til det, siger Poul Nielsen.

Mads Nygaard vil nu koncentrere sig som sit forfatterskab.

En dansk professor ved Yale University indstillede i 2016 Venligboerne til Nobels Fredspris.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter