Ene mand tager skraldet: Palle må knokle, mens kollegerne strejker

I en uge har skraldemænd i Frederikshavn været i konflikt med deres arbejdsgiver.

Skraldefolk beklager arbejdsnedlæggensen over for borgerne i Frederikshavn Kommune, men den er nødvendig, siger de. (© 3F Frederikshavn)

En enkelt mand til at hente skrald i en hel kommune.

Det lyder ikke af meget, men det har ikke desto mindre været virkeligheden i Frederikshavn Kommune, hvor skraldefolkene siden onsdag i sidste uge har nægtet at arbejde.

I oktober sidste år ændrede Frederikshavn Kommune indsamlingen af skrald i en mere miljøvenlig retning, så man nu skal sortere madaffald fra almindeligt restaffald, så det kan bruges til biogas.

Men det har samtidig betydet, at arbejdsmængden for skraldefolkene er blevet øget, og selvom skraldefolkene har forsøgt at råbe op, føler de ikke, at de bliver hørt.

Ifølge skraldefolkene har ændringerne ført til mere eller mindre fast overarbejde siden oktober, og da to af dem fik skriftlige advarsler for at sige nej til yderligere overarbejde, valgte skraldefolkene i samlet flok at nedlægge arbejdet.

Skraldeindsamling har stået stille

Det har betydet, at indsamlingen af skrald har stået stille i Frederikshavn i godt en uge – næsten i hvert fald.

Da skraldemændenes arbejdsnedlæggelse øjensynligt er overenskomststridig, er tillidsmand Palle Jørgensen nemlig forpligtet til at fortsætte sit arbejde, hvis han bliver bedt om det, og derfor hentede han i går skrald i Sæby ene mand.

- Det har jeg det rigtig dårligt med. Jeg synes jo, jeg tager mine kollegers arbejde, siger han om situationen.

Skraldemænd på barrikaderne i Frederikshavn Kommune. (© 3F Nordjylland)

Palle Jørgensen er ikke selv i tvivl om, at skraldemændene vil tabe sagen, når Arbejdsretten i eftermiddag formelt skal tage stilling til, om strejken er lovlig eller ej.

Alligevel synes Palle Jørgensen, at det er ufint, at han er blevet kaldt på arbejde af sin arbejdsgiver.

- I mit hoved er det en optrapning af den konflikt, der er i forvejen, siger han.

En besynderlig situation

Det er Frederikshavn Kommune og Frederikshavn Forsyning, der har ansvaret for skraldeindsamlingen, men opgaven er udliciteret til tyske Remondis.

Remondis ønsker ikke at kommentere kritikken, men de slår fast, at de ikke bryder reglerne ved at sende tillidsmanden på arbejde.

Det giver lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Laust Høgedahl virksomheden ret i.

- Men når det er sagt, så er det en besynderlig situation, at man netop beder tillidsmanden om at arbejde, for han er jo bindeled mellem medarbejdergruppen og ledelsen og derfor en person, der kunne være en vigtig brik i forhold til at få løst den her konflikt, siger han.

Syv kommuner ramt af arbejdsnedlæggelse

Når Remondis kan kalde en tillidsmand på arbejde, skyldes det, at tillidsmanden ikke kan støtte op om en overenskomststridig arbejdsnedlægge, forklarer Laust Høgedahl.

- I den her situation, hvor arbejdsnedlæggelsen helt åbenlyst er overenskomststridig, er der en særlig forpligtigelse over for tillidsmanden og fagforeningen 3F om ikke at gå ind og støtte sådan en type konflikt, siger han.

Hvornår der igen kan blive samlet skrald i Frederikshavn, vides ikke. Men skraldefolkene kan risikere at blive fritstillet.

De øvrige kommuner, der er ramt af dagens strejke, er Hjørring, Jammerbugt, Silkeborg, Slagelse, Næstved og Brøndby.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk