Selvom Peter Kusk er aktiv og får rørt sig dagligt, kan den 76-årige pensionerede politimand godt mærke, at kroppen ikke længere er, som den var engang.
I vinter faldt han to gange på grund af glat føre – heldigvis uden at brække noget.
I dag står han spændt op i en sele på et helt særligt løbebånd i et af laboratorierne på Aalborg Universitet.
- Jeg synes, det er spændende, hvis man kan bidrage med noget, som videnskaben kan bruge til at hjælpe andre. Så er formålet til fulde opfyldt, siger han.
Fra løbebåndet deltager Peter Kusk i et nyt forskningsforsøg, der netop skal forebygge fald hos ældre.
Træninger af 20-30 minutters varighed på et særligt løbebånd, hvor højre og venstre fod står på hver sit bånd, kan nemlig forbedre ældres balance markant, så deres risiko for at falde igen i det efterfølgende år bliver væsentligt nedsat.
Det er i hvert fald håbet bag det nye forskningsforsøg, fortæller ph.d.-studerende ved Ældremedicinsk Afdeling på Aalborg Universitet, Jens Eg Nørgaard.
Ideen stammer fra USA, hvor man har lavet et lignende forsøg.
Da Jens Eg Nørgaard og hans kolleger først så resultaterne af forsøget, tænkte de: Kan det passe?
Men forsøget var så overbevisende, at de nu prøver teknikken af i Danmark.
Her kan du se, hvordan det ser ud, når Peter Kusks balance bliver testet. Artiklen forsætter under videoen.
Bare én træningssession betød, at de ældre, som havde gennemført træningen i USA, faldt halvt så mange gange som de ældre, der ikke fik træningen.
Ser man på mere traditionelle træningsformer som statisk balancetræning og styrketræning giver et års træning cirka en fjerdedel reducering af faldrisikoen, fortæller Jens Eg Nørgaard.
Derfor er forsøget bemærkelsesværdigt, siger han.
- Det er rimelig imponerende resultater. Dobbelt så stor effekt ved bare én træningssession, var iøjnefaldende for os.
De ældre skal blive på benene
I forsøget kan forskerne sætte de to løbebånd til at køre i modsat retning eller forhøje hastigheden pludseligt, så det får nogenlunde samme effekt, som hvis man for eksempel træder på et stykke is eller en anden glad overflade på fortovet.
Det tvinger de ældre til at reagere hurtigt og arbejde med balancen. I forsøget er personen spændt fast med en sele i loftet, så man ikke risikerer at falde og komme til skade.
De første gange var det selen, som måtte gribe Peter Kusk. Men ret hurtigt oplevede han en forandring, og nu kan hans egne reflekser næsten holde ham på benene.
- Man ved jo, at reaktionsevnen bliver langsommere med alderen. Jeg håber, at jeg med træningen kan hæve den bare en brøkdel af et sekund, så man bliver bedre til at tage imod og imødegå fald.
Og det er lige præcist det, der er pointen med forsøget.
I stedet for at træne ældre i at undgå situationer, hvor de risikerer at falde, er målet for forskerne at træne ældre i, hvordan de reagerer, når de ender i faldsituationer.
For ældre kan fald nemlig få alvorlige konsekvenser, fortæller Jens Eg Nørgaard.
- Vi ved, at når du er 65 år eller ældre, så falder cirka en tredjedel af den danske befolkning en gang om året.
Vil undgå hoftebrud
En del fald fører til alvorlige skader som hovedskader og brækkede knogler, og de fleste hoftebrud herhjemme skyldes fald, fortæller Jens Eg Nørgaard.
- Ved hoftebrud ved vi, at hver femte er død inden for et halvt år, og halvdelen kommer aldrig til at gå igen.
- Så det har kæmpestore konsekvenser for ens livskvalitet og afhængighed i hverdagen, fordi man for eksempel kan risikere at skulle have hjemmehjælp eller flytte på plejehjem efter et fald, siger Jens Eg Nørgaard.
Desuden ved man, at hvis man først er faldet én gang, er man i betydelig højere risiko for at falde igen.
- Vi vil gerne forebygge, at folk overhovedet begynder at falde. Og det prøver vi at gøre med træningen i forsøget her, forklarer Jens Eg Nørgaard.
En vaccine mod fald?
Inspireret af coronapandemien sammenligner Jens Eg Nørgaard træningen med en vaccine.
For efter de få træningsforløb af 20-30 minutters varighed har kroppen forhåbentligt lært at forsvare de ældre personer mod fald i en rum tid fremover. Lidt ligesom en vaccine, som kan gøre immunforsvaret i stand til at forsvare sig mod et virus.
- Vi prøver at promovere træningen som en slags vaccine. Det vil sige, at du får et skud træning nogle gange om året, og så er du egentlig dækket ind i forhold til en lavere faldrisiko resten af året.
Forskerne bag forsøget skal nu i gang med at rekruttere 130 ældre, der ligesom Peter Kusk er villige til træde op på løbebåndene og blive udsat for simulerede fald.
- Hvis forsøget viser de resultater, vi tror, det gør, vil vi stærkt anbefale faldklinikker rundt omkring i Danmark at indføre træningen som en ”faldvaccine.”
- Det vil sige, at de ældre kommer ind nogle gange om året og gennemfører træning. På den måde får man en lille dosis træning, som har en længerevarende effekt, siger Jens Eg Nørgaard.