Esben er bidt af en gal flue: 'Det er ikke noget, jeg snakker om. Folk kunne jo tro, jeg er sær'

Esben Bøggild er folkeskolelærer med dyb interesse for fluer. Han har opdaget adskillige nye arter.

59-årige Esben Bøggild fra Hobro er folkeskolelærer, men forsker i fluer i sin fritid.

Det gør han så godt, at han har opdaget flere nye arter og anerkendes for sit forskerarbejde. Han deltager i flere projekter med flueforskere fra England og Sverige og har ikke længere tal på, hvor mange nye fluearter, han har opdaget.

- Jeg synes bare, det er spændende at fordybe sig, lyder hans forklaring.

- Nogle går op i deres have - formentlig fordi der er så mange forskellige blomster. Andre studerer fugle, fordi der er så mange forskellige. Jeg går op i fluer, fordi de er så forskellige.

I Esben Bøggilds bogreol står en bog med titlen: "Flies of the british isles - fluer på de britiske øer". Blot en af mange fluebøger. Andre steder i hans arbejdsværelse står der glas med fluer i sprit, og på bordene står hele tre forskellige mikroskoper - det ene med kamera, der kan tage billeder af de forstørrede fluer. Der er fluer fra gulv til loft.

Esben Bøggild råder over tre mikroskoper. Det største kan forstørre 250 gange og kan tage billeder af de forstørrede fluer. (Foto: Rasmus Jungersen DR Nordjylland)

Esben Bøggild bruger cirka halvanden time hver dag på sin forsker-hobby, hvor han fanger fluer i naturen, kigger på dem i mikroskopet, beskriver dem - og altså finder masser af nye arter.

- Det er tilfældigt, at det lige blev fluer, jeg blev betaget af. Det kunne lige så godt være blevet biller, sommerfugle eller blomster. Jeg er bare interesseret i naturen, og så blev det altså fluerne, der blev min lidenskab. Måske fordi min far også interesserede sig for insekter.

- Det har bare grebet om sig, siger Esben Bøggild.

Esben Bøggild har et tæt samarbejde med en af verdens førende insektforskere, Henry Disney fra Cambridge University i England og med Emily Hartop fra Station Linné på Øland i Sverige. (Foto: Rasmus Jungersen DR Nordjylland)

Esben Bøggilds interesse for fluer tog først fart, da han var omkring 40 år. Nu har han så fordybet sig i fluernes arter, liv og levned i snart 20 år.

- Det er ikke noget, jeg går og snakker om. Folk kunne jo tro, jeg er sær, griner Esben Bøggild.

Han fanger fluerne ved at sætte fælder op i naturen. Efter et par uger tømmer han fælderne og bruger så meget af sin fritid på at sortere i de bitte små insekter, der er gået i fælden.

Fluerne kommer under mikroskop og bliver studeret for at finde ud af, om der er tale om kendte eller nye arter.

Her et insektfangernet. Insekterne flyver ind i nettet og ledes op i toppen, hvor de flyver ind i en beholder med sprit - og dør. Bagefter bruger Esben Bøggild timer på at sortere fluerne fra til nærmere undersøgelse i mikroskop. (Foto: Rasmus Jungersen DR Nordjylland)

- Nogle gange er der bare tale om en flue, man ikke kan finde ud af at bestemme. Når man så har været alle mulighederne igennem, viser det sig indimellem alligevel at være en flue, der ikke er beskrevet i litteraturen, og som andre ikke har set før. Det er da en speciel følelse, siger Esben Bøggild.

En af de nye fluearter har han såmænd fundet på trappen i sit eget hus.

- Det var en flue, der vimsede rundt i luften. Den fangede jeg og lagde under mikroskopet. Minsandten om ikke, der var tale om en ny art. Jeg har opkaldt den efter vores gade, Fayesgade.

I starten blev han kisteglad over at have opdaget en ny flueart. Nu er han så vant til det, at den største glæde er at få beskrevet fluen i alle dens detaljer og få den registreret i fluelitteraturen.

Der er mange detaljer at holde styr på, når man skal artsbestemme fluer. (Foto: Rasmus Jungersen DR Nordjylland)

Esben Bøggild kan såmænd også begejstres over at finde fluer, der allerede er registret - for eksempel i andre lande.

- Så kan man sammenligne dem og for eksempel se, om der er forskel i størrelse. Det er ret vigtigt, at variationerne også bliver beskrevet, forklarer Esben Bøggild.

Og jo. Han er gift. Med en kone, der helst er fri for fluer - altså de irriterende af slagsen: stuefluerne. Det er dem, vi alle er mest trætte af.

- De larmer meget, de er uhygiejniske, og de elsker at sætte sig på vores varme hud, siger Esben Bøggild.

En flue fotograferet i mikroskopet og klar til artsbestemmelse. (Foto: Rasmus Jungersen DR Nordjylland)
Facebook
Twitter