Esbens 12-årige søn ventede 20 dage på politiet efter overgreb

Politikredse har svært at overholde de anbefalede afhøringstider i overgrebssager.

I det mest grelle tilfælde hos Børnehus Nord i Aalborg måtte et barn vente fire og en halv måned inden afhøring. Esbens Knudsens egen søn blev afhørt efter tre uger. (Foto: Karin Mette Petersen © DR Nórdjylland)

Når børn bliver udsat for overgreb skal de hurtigst muligt afhøres af politiet, og helst inden for en uge.

Sådan lyder anbefalingen fra rigsadvokaten, men at det er langt fra er tilfældet, har blandt andre Esben Knudsen og hans nu 13-årige dreng erfaret.

- Min søn passede ikke sin skolegang normalt i tre uger, mens han ventede på politiafhøring. Han var ked af det og bange, fortæller Esben Knudsen.

Samme aften som drengen havde betroet sig til sin far og farfar om overgreb, angiveligt begået af papsøskende, sendte faren en mail til Thisted Kommune. Det var den 8. september.

Allerede dagen efter, den 9. september, anmeldte kommunen sagen til politiet, men først 28. september blev drengen afhørt af en specialuddannet betjent fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Esben Knudsen fortæller, at afhøringsdatoen blev sat efter, hvornår den betjenten havde tid.

Betjenten fortalte, at hun først var sendt til den dansk-tyske grænse for at holde øje med flygtninge, der krydsede grænsen. Efter ti dages vagt i Sønderjylland, skulle hun afspadsere i yderligere tre dage.

Mens børn i Region Nordjylland må vente i gennemsnit fire til fem uger på afhøringer efter overgreb er også Midt- og Vestjyllands Politi bagud med afhøringer af børn udsat for overgreb.

I 2016 har politikredsen foretaget 64 videoafhøringer.

Her er 22 af børnene blev afhørt inden for en uge, mens 33 måtte vente i op til to uger. Ni børn ventede længere end to uger.

- Jeg mener, det ser rimeligt ud, selv om vi gerne vil gøre det endnu bedre, siger politikommissær Niels Kristian Larsen hos Midt og Vestjyllands Politi.

Han kan ikke kommentere den konkrete sag fra 2015, men siger, at forklaringen på forsinkelsen lyder sandsynlig. Både dengang og nu afgav politikredsen folk til grænsekontrol, også betjente der arbejder med videoafhøring af børn.

Da sønnen ikke ville i skole i ugen efter at have fortalt sin far om overgrebet, måtte også Esben Knudsen blive hjemme fra job.

- Han var ked af det og ville gerne have det fortalt, men som familie var vi afskåret fra at snakke i dybden med ham inden afhøringen for ikke at påvirke sagen, forklarer Esben Knudsen.

Først efter afhøringen begyndte den dengang 12-årige dreng at passe sin skole normalt.

- Han var lettet efter politiets afhøring, husker faderen.

Både politi og Børnehus Nord i Aalborg ser med bekymring på den lange sagsbehandlingstid, som kan gå ud over børnenes sager og kvaliteten af politiets afhøringer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk