Et år efter kontanthjælpsloftet: Enlige forældre mærker konsekvenserne

Næsten halvdelen af de berørte, efter indførelsen af kontanthjælpsloftet sidste år, er enlige forsørgere.

Det nuværende kontanthjælpsloft har fungeret siden 1. oktober 2016. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Der skal være en mærkbar gevinst ved at tage et job.

Sådan lød budskabet da den daværende Venstre-regering med støtte fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti i november 2015 indgik aftale om et nyt kontanthjælpsloft.

Med loftet blev der sat en grænse for, hvor meget man samlet set kan modtage i kontanthjælp, boligstøtte og andre former for støtte.

I denne måned er det et år siden, at loftet blev gældende, og friske tal fra de nordjyske kommuner peger på, at det i høj grad er de enlige forsørgere, der har mærket det.

I Nordjylland er 2.037 personer frem til august og september i år blevet ramt af loftet.

Heraf var de 47 procent enlige forsørgere, hvilket stemmer overens med en opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering fra maj, der viste at 46 procent af de berørte på landsplan var enlige med børn.

Hos Dansk Socialrådgiverforening ser man med bekymring på tallene og virkeligheden i de små familier, hvor det kan være svært at få tingene til at løbe rundt.

- Mange af de enlige forsørgere har svært ved at få deres økonomi til at hænge sammen. De bor i en forholdsvis dyr lejebolig, fordi den skal være stor nok til, at de kan have deres børn boende, siger Mads Blidstrup, der er formand for Socialrådgiverforeningen i Nordjylland.

Han mener, at loftet kommer til at gå ud over børnene.

- For mange betyder det, at de sidst på måneden ikke har mange penge tilbage at købe mad for, og for mange betyder det også, at de ikke har råd til at sende deres børn til fritidsaktiviteter, siger han.

Mødrehjælpen: Børnene mærker presset

Også hos Mødrehjælpen oplever man, at børn af egentlig forsørgere på kontanthjælp nu er stillet dårligere i forhold til deres jævnaldrende kammerater.

- Det bliver en form for social fattigdom, kan man sige, fordi de måske oplever, at de ikke kan være med i aktiviteter, siger Nanna Boysen, der er socialrådgiver hos Mødrehjælpen og dagligt rådgiver enlige forsørgere.

Tallene for enlige forsørgere kommer ikke bag på Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted, men han hæfter sig ved, at det i forbindelse med aftalen om et kontanthjælpsloft blev skrevet ind, at jobcentrene skal hjælpe dem, der bliver ramt af loftet med at komme videre.

- Det er ikke meningen, at man skal gå på kontanthjælp i tid og evighed. Meningen er, at man skal gå på kontanthjælp er kort stykke tid, og så skal man selvfølgelig hjælpes videre til job og uddannelse, eller hvad det er, man skal i gang med, siger han.

- Jeg kan kun opfordre kommunerne til hurtigst muligt at give kontanthjælpsmodtagere hjælp og afklaring i forhold til, om de skal i job eller uddannelser, eller om nogle skal have fleksjob eller førtidspension. Det er forkert, hvis man bare lader dem gå uden at lave en indsats, siger han.

Facebook
Twitter