Et halvt kilo kål om dagen holder Jettes sukkersyge nede

I et forsøg på Sygehus Vendsyssel har diabetespatienter fået det meget bedre af at spise masser af uforædlede mormorgrøntsager. De gamle sorter virker lige så godt som medicin, siger forsker.

Et halvt kilo kål og rodfrugter. Det har været på menuen hver dag i tre måneder hjemme hos Jette Johansen.

Både hun og hendes mand har sukkersyge og har deltaget i et forsøg på Sygehus Vendsyssel, hvor patienter med type 2-diabetes har spist gammeldags sorter af kål og rodfrugter.

- Vi har fået det bedre, og vi blev faktisk afhængige af de grøntsager, siger Jette Johansen.

Man vænner sig til den bitre smag

Hver dag skulle Jette Johansen og hendes mand spise mindst 500 gram kål og rodfrugter af en gammeldags, uforædlet sort, hvor frøene er hentet i Nordisk Genbank i Svalbard.

De gamle grøntsagssorter virker på sukkersygepatienterne, fordi de indeholder flere bitterstoffer end moderne grøntsager.

- I starten skal man lige vænne sig lidt til den bitre smag. Men jeg ville da ønske, vi kunne købe dem i dag, siger Jette Johansen.

De uforædlede grøntsager er specialdyrkede og kan ikke købes i butikkerne i dag.

Grøntsagerne virker som medicin

Ifølge lektor og ph.d. ved Aarhus Universitet, Per Bendix Jeppesen, som har stået i spidsen for forsøget, er effekten af de gammeldags grøntsager lige så stor som den bedste medicin man kan få.

Han mener dog ikke, at grøntsagerne helt kan erstatte medicin, men de kan udskyde og mindske brugen.

- Der er ingen, der har lyst til at skulle tage en sprøjte eller spise piller hver eneste dag. Det kan ikke være meningen med livet, siger Jette Johansen.

Forsøget viste også, at almindelige grøntsager har en gavnlig effekt på sukkersygepatienterne – den er bare ikke helt så stor som de gamle sorter.

Facebook
Twitter