Et 'overflødighedshorn af info' på godt og ondt: Delte meninger om Forældreintra

Forældre kan se både fordele og ulemper i skole- og forældreportal, som nu foreslås lukket.

Forældrene på Gug Skole kan se både fordele og ulemper ved Forældreintra. (© DR Nyheder)

Er Forældreintra galt eller genialt?

Mest galt, mener regeringens stresspanel, som i dag foreslår at lukke den digitale skole- og forældreportal, hvor både lærere og forældre kan sende beskeder til hinanden om livets gang i klassen og på skolen.

Forældreintra er præget af ’meddelelsesforurening’, mener panelet, og det stresser både forældre, lærere og elever, lyder det.

Men blandt forældrene på Gug Skole i udkanten af Aalborg er holdninger her til morgen delte.

- Der er både gode og dårlige ting ved Forældreintra, synes jeg, siger Anders Olesen, der har en datter i tredje og en dreng i nulte klasse.

- Det er jo rart at være opdateret omkring sine børn, men vi snakker tit om, at dengang vi var på mine børns alder - der var der jo ikke noget, der hed Forældreintra, og der var forældrene ikke så oplyste. Og til tider kan det godt være lidt en stressfaktor, at man skal opdatere sig med det hele, fortsætter han.

900 elever giver meget information

Anders Olesen synes ikke, at portalen skal lukkes.

Det er nemlig godt, at lærerne har en effektiv kanal ud til forældrene, så de kan få mere tid til eleverne i klassen. Men han så gerne, at specielt forældrene blev bedre til at bruge det.

- Det er os, der gerne vil være oplyste i alle mulige sammenhænge, siger han.

Heller ikke Britt Plambech-Nielsen, der har tre børn på skolen, er klar til at lukke Forældreintra.

- Det, synes jeg, er en rigtig dårlig ide. Det er det eneste middel til at følge med i, hvad der sker både i klassen og på skolen generelt, siger hun.

Hun påpeger, at forældrene selv kan styre, hvor ofte de vil forstyrres af meddelelser på deres telefon eller computer.

- Med sådan en stor skole med 900 elever, så siger det sig selv, at der vil komme meget. Men det kan man slå fra, siger Britt Plambech-Nielsen.

Slet ikke til at følge med i

En, der godt kunne tænke sig at få Forældreintra lukket, er til gengæld Morten Haugaard.

Har er ligeledes forælder til flere børn på skolen, og ofte drukner informationerne i hinanden, mener han.

- Det er selvfølgelig en fin kommunikationskanal, men det er også et overflødighedshorn af info. Det er slet ikke til at følge med i, konstaterer han.

- Når det er skrevet ud, så er holdningen, at nu er forældrene informeret. Men når man har tre børn i alt, så er det tre gange forældreintra, og det flyder med information både om relevante og ikke relevante ting på sådan et forum.

Han så gerne, at Forældreintra blev afløst af en anden og mere enkel platform, hvor det kun er de allermest nødvendige informationer, der deles.

- Når der kommer info om, at der er en teatertur for Frida i dag, så er det fint at vide. Men hvis den er kommet for et par uger siden, og den er langt nede på listen, så kan man hurtigt have glemt det.

I en hverdag, hvor man har meget at se til – hvor meget er det så Forældreintra, der stresser dig?

- Det er ikke det, der tipper det hele. Men i forhold til at få hverdagen til at hænge sammen, og om man nu har husket det hele, kan det være et irritationsmoment i hvert fald.

Kontaktbogen kom ikke op af tasken

På lærerværelset på Gug Skole er opbakning til Forældreintra anderledes entydig.

Her forstår man godt, at forældrene nogle gange kan føle sig mættet af informationer, men modsat oplever man også et stort behov.

Derfor vil man gerne holde fast i portalen.

- Jeg kan godt sætte mig ind i, at der kommer rigtig mange beskeder og opslag, og nogle er selvfølgelig vigtigere end andre. Men jeg oplever også, at forældrene selv efterspørger information via Forældreintra, siger lærer Camilla Hardahl.

Hun kan godt forestille sig steder, hvor man kan skære ned på mængden af beskeder. Men hun mener ikke, at der er godt alternativ.

- Det bekymrende ved kontaktbogen kan være, at den ikke bliver taget op af tasken, og at eleverne ikke får vist de beskeder, der eventuelt er. Det var det, vi oplevede, før vi fik Forældreintra, siger hun.

Også lærer Lene Winther Mikkelsen er glad for at kommunikere med forældrene via portalen.

Hun oplever flere unge og travle forældre på skolen, men hun tvivler på, at det er Forældreintras skyld.

- Der er så mange andre ting, der må stresse i højere grad, end det samarbejde det jo i virkeligheden er at kommunikere på Forældreintra, siger hun.

FacebookTwitter