Færre med fremmed pas danske uddannelser

For første gang i syv år tager universiteter og uddannelsesinstitutioner færre udlændinge ind.

Antallet af studerende med pas uden for EU er faldet med 15 procent, mens antallet af studerende fra nordiske lande til gengæld er steget med syv procent i 2016. (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Der bliver længere mellem studerende fra andre dele af verden på uddannelser i Danmark.

I år er der optaget i alt 7.398 udenlandske statsborgere på videregående uddannelser. Det er 262 færre end sidste år viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

På University College Nordjylland, der blandt andet uddanner lærere, serviceøkonomer og byggeteknikere, har man i år 25 procent færre udenlandske studerende.

Her har man selv valgt at skære i antallet, fortæller international chef på UCN Martin Rune Hoxer.

- Når vi fastsætter, hvor mange uddannelser, vi har, og hvor mange studerende, vi optager, så er det under hensyn til forventet behov for uddannet arbejdskraft og institutionens mulighed for at skaffe praktikpladser, siger han.

Martin Rune Hoxer understreger, at udviklingen også hænger sammen med et lavere antal ansøgninger.

Hos Dansk Erhverv er man ikke som udgangspunkt bekymret for faldet. Det afgørende er, at udlændingene kommer ind de rigtige steder, understreger Mette Fjord Sørensen, der er uddannelses- og forskningspolitisk chef.

- Det er vigtigt, at de udenlandske studerende kommer ind indenfor IT-fag, de tekniske fag og naturvidenskab. Det er vigtigt, at det er de pladser, de fylder ud, og at det er der, de bidrager til det danske samfund, siger hun.

Facebook
Twitter