Færre rødspætter i nettet: Fiskefileter rykker op i Rolls-Royceklassen

Færre rødspætter øger prisen til næsten det dobbelte, så de nu prismæssigt konkurrerer med søtunge.

Hvis du planlægger at servere et stjerneskud for dine gæster i sommervarmen, så kan du komme til at betale dyrt for det.

Danske fiskere har nemlig fået markant færre rødspætter i nettet i første halvdel af 2018, og det betyder, at prisen på de fisk, der langes over disken hos fiskehandlerne, næsten fordobles.

Det fortæller næstformand for organisationen Danmarks Fiskehandlere Klaus Anker Jensen fra Hjørring.

- Nu er smertegrænsen ved at være nået, for prisen er altså stukket fuldstændig af.

- Hvis vi tager en mellemstørrelse, som vi har gjort køkkenklar, så kunderne kan smide den direkte på panden, så plejer den at koste 25-30 kroner, men nu er vi tit oppe i 45-50 kroner, siger fiskehandleren.

Ifølge ham er kunderne i hans butik "Fisk er godt" også begyndt at undre sig over, at priserne er steget markant.

- En del ruller med øjnene og når vi lægger rødspætten på vægten, og de hører prisen, så siger folk tit, at de godt nok hellere vil have noget andet, siger Klaus Anker Jensen.

46 procent færre rødspætter

Den store prisstigning er et direkte resultat af, at fiskerne fanger færre rødspætter.

I første halvår af 2018 har fiskere med landing i Hirtshals fanget 46 procent færre rødspætter sammenlignet med samme periode i 2017.

En meget specielt situation, siger formand for Hirtshals Fiskeriforening Niels Kristian Nielsen.

- Jeg tror aldrig nogensinde, vi har haft så stor en tilbagegang på et halvt år, som vi har set i år, siger han.

Ifølge ham mærkes det tydeligt hos den enkelte fisker, at der mangler en stor del af indtjeningen, når der mangler så mange fisk.

- Det er de meget frustrerede over, for det går jo ikke på sigt, at der ikke er fisk til markedet, siger fiskeriformanden.

Gætter på at varmt vejr spiller ind

Også på fiskeauktionerne i Hanstholm, Strandby og Skagen oplever man et fald. På landsplan er der ifølge NaturErhvervsstyrelsen landet 35 procent færre rødspætter i juni 2018 sammenlignet med juni 2017.

Om de færre fisk skyldes det varme og stille vejr, som formanden for Hirtshals Fiskeriforening gætter på, er svært at sige. Ifølge flere af de eksperter, som DR Nordjylland har talt med, så kan faldet skyldes flere ting, men ingen har endnu kunnet give en sikker forklaring.

Klaus Anker Jensen, næstformand Danmarks Fiskehandlere (Foto: Rasmus Jungersen © DR Nórdjylland)

Koster næsten det samme som rødtunge

I Hjørring håber fiskehandler og næstformand for Danmarks Fiskehandlere, at forbrugerne trods de højere priser vil blive ved med at købe rødspætter.

- Det er jo helt flovt at tage så meget for en rødspætte, så vi er da bange for at skræmme kunderne væk, for vi kan allerede nu se, at de finder alternativer, siger han.

Hvor forbrugerne ifølge ham tidligere har været vant til, at man nærmest fik smidt rødspætter i nakken, så konkurrerer de altså nu i pris med luksusfisk som søtunge, skærising og rødtunge.

- Det er jo Rolls-Roycen, når vi taler fladfisk, så jeg kan da godt forstå, hvis folk vælger dem, når de kan købes for omtrent det samme som rødspætten, siger den nordjyske fiskehandler.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter