Færre tager piller for at falde i søvn

Læger er blevet mere påpasselige med at udskrive beroligende sovemedicin.

Læger vil hellere rådgive folk med søvnproblemer end udskrive sovepiller. Sovemedicinen kan nemlig have bivirkninger og mister effekten over tid. (© colourbox.com)

Søvnproblemer har andre løsninger end medicin.

Sådan lyder det i stigende grad fra både apotekere og praktiserende læger, og det kan ses på mængden af solgt sovemedicin.

I 2012 tog en ud af 37 den beroligende medicin benzodiazepiner eller benzodiazepinlignende midler på daglig basis.

I 2017 var det tal faldet til en ud af 52. Det viser statistik fra medstat.dk baseret på data fra Lægemiddelstatistikregisteret.

Praktiserende læge Marianne Siersbæk fra Nørresundby er en af dem, der hellere vil rådgive end give piller, når hendes patienter har problemer med at falde i søvn.

Ifølge hende er der dog potentiale til, at endnu færre bruger sovemedicin.

- Det er især ældre, der i dag efterspørger sovemedicin, og for os handler det om at ændre deres vaner og give dem gode søvnråd, siger Marianne Siersbæk, der også sidder i de almene lægers kvalitetsenhed i Nordjylland, Nordkap.

Rådgivning er at foretrække fremfor pillerne, blandt andet fordi sovemedicinen har forskellige bivirkninger såsom svimmelhed, døsighed og hukommelsesbesvær.

- Men det kræver tid, og at patienterne er indstillet på, at det ikke er medicin, der skal til, siger Marianne Siersbæk.

Apotekerne ser også positivt på tendensen, at lægerne udskriver færre sovepiller.

- Det betyder, at man med sin læge kan drøfte søvnproblemet igennem, og dermed finde andre veje til en god søvn, siger kredsformand i Apotekerforeningen Preben Smed Jeppesen.

Tal fra sundhedstyrelsen viser, at det især er ældre over 65 år der efterspørger sovemedicin.

Facebook
Twitter