Falck i Nordjylland vil have beroligende musik i alle nye ambulancer

Hvis Falck vinder udbud om fortsat ambulance-kørsel i Nordjylland, så installeres der musik i 15-20 nyindkøbte ambulancer. Andre regioner og udlandet har vist interesse for den afstressende musik.

Det kan være en særdeles stressende oplevelse at være patient i en ambulance under udrykning. Afslappende musik har så god virkning, at Falck vil have det indført i alle nye ambulancer i Nordjylland (arkivfoto). (Foto: Asger Ellekrog © DR)

Det kan blive ganske normalt med beroligende musik i de nordjyske ambulancer, som især kommer hjertepatienter til gode. Også andre distrikter og udlandet har vist interesse for musik i ambulancer.

I øjeblikket er ambulancekørslen i Nordjylland i udbud. Hvis det bliver Falck, der får kontrakten, så installerer de musik i 15-20 nyindkøbte ambulancer.

- Det har vi valgt, fordi vi har kørt et projekt, hvor det er dokumenteret, at det gør en forskel, når vi kører med syge mennesker, siger Kjeld Brogaard, ambulancechef ved Falck i Nordjylland.

72 ud af 100 patienter bliver beroliget af musikken

Specielt for hjertepatienter, hvor stress kan være meget alvorlig, har det en stor virkning at blive beroliget af musik fremfor hylende udrykningssirener og vejlarm.

Et to-årigt forskningsprojekt fra Aalborg Universitetshospital viser, at syv ud af ti patienter får det bedre, når der er et godt miljø i ambulancen. Og at musikken kan være med til at dæmpe angst og frygt hos alvorligt syge patienter.

- Det er jo lidt det samme, som når vi går rundt i Bilka, og de spiller beroligende musik, for at vi skal føle os godt tilpasse, siger ambulancechef Kjeld Brogaard.

Beroligende musik hele vejen på båren

Musikken er komponeret til formålet af musikeren Jacob Gurevitsch.

Det er ambulancechef Kjeld Brogaards håb, at den afslappende musik bliver indført ikke bare i ambulancernes højttalere, men også i modtageafsnittene på sygehusene, så patienter oplever den samme ro hele vejen.

Også interesse fra udlandet for angstdæmpende musik

Det er indtil videre kun i Nordjylland, at patienter har kunnet tilvælge afslapsningsmusik, når de ligger på båren i ambulancen.

Ifølge ambulancechef Kjeld Brogaard har han fået mange henvendelser fra både andre regioner i Danmark og fra udenlandske parter, der er interesserede i at høre mere om musikkens positive effekt.

Facebook
Twitter