Familien Lerche fra Nørrebro skal holde ferie i Jylland for første gang - og det bliver næppe den sidste

Coronakrisen kan betyde helt nye rejsemønstre, siger forsker.

Familien Lerche har set meget af verden, blandt andet Irans hovedstad Teheran. I år må de blive hjemme, og det glæder de sig faktisk til. (© (Privatfoto))

Måneders lukning af grænserne betyder, at mange danskere i år har planlagt at holde ferie herhjemme.

Det gælder blandt andet familien Lerche, der bor på Nørrebro i København.

Familien har tidligere været på ferie i både Iran, Indien og Thailand og plejer hver sommer at tage en tur til Syditalien, hvor familiens morfar har en ferielejlighed.

Til gengæld har de aldrig før holdt ferie i Jylland.

Det råder de bod på nu med en tur op gennem landet til både Klitmøller og Lønstrup. Det glæder de sig til, selvom der i første omgang var lagt andre planer.

- Jeg har været i Jylland nogle få gange, og mine børn har aldrig været vest for Odense, så de kender slet ikke til det, fortæller mor i familien Julia Lerche.

Gode minder giver nye vaner

Faktisk kan coronakrisen og det faktum, at mange i år må holde ferie inden for landets grænse, bane vej for helt nye rejsemønstre, hvor flere vil holde ferie herhjemme.

Det mener turisme- og oplevelsesforsker på Aalborg Universitet Peter Kvistgaard.

Får folk en god oplevelse af at holde ferie i Danmark, er der nemlig gode chancer for, at de vil gøre det samme fremover, siger han.

- Noget af det, vi ved fra oplevelsesteorien, er, at minder er særligt stærke til at få folk til at komme tilbage. Der kan det gode minde fra sommerhuset netop være det, der gør, at folk kommer tilbage næste år, året efter og måske også om ti år, siger han.

Når familien Lerche ikke tidligere har holdt ferie i den vestlige del af Danmark, skyldes det blandt andet, at der ikke er familie og en masse venner at besøge.

Julia Lerches egen familie stammer fra Polen, og derfor har det været lige så naturligt at tage sydpå som vestpå, når batterierne skulle lades op.

- Mine forældre kom til Danmark i 1960’erne. De kom direkte til København, og så har vores liv jo været her, og det er faktisk lige så dyrt at tage på ferie i Jylland, som det er at tage til Grækenland. Og i Grækenland ved man, at solen skinner, siger hun.

Hun er sikker på, at familien vil genoptage turene til Syditalien med morfar, pasta og is, når coronakrisen på et tidspunkt lægger sig.

Men hun er også overbevist om, at ferien i Danmark bliver en succes.

- Vi glæder os alle sammen rigtig, rigtig meget, og jeg tror, drengene bliver helt vilde med det, siger Julia Lerche og fortæller, at de blandt andet har booket plads på en surf-camp.

- Jeg tror, det bliver verdens største hit og en ny dille, som vi måske aldrig kommer til at slippe af med.

Selv ser hun frem til at opleve både Vesterhavet og Skagen, som hun aldrig har besøgt før.

Alle skal komme glade hjem

Selvom begejstringen for Danmark som feriedestination lige nu blomstrer herhjemme, så skal turistbureauer og sommerhusejere dog ikke hvile på laurbærrene i forhold til de danske turister.

Tværtimod, mener forsker Peter Kvistgaard.

- Det er da nu, vi skal prøve at få folk til at genforelske sig i Danmark, siger han.

Han bor selv i Nordjylland, som er den landsdel, flest danskere planlægger at besøge i løbet af sommeren, og som nu får en opgave i at give alle en god oplevelse.

- Vi må allesammen oppe os og sørge for, at alle gæster får en fantastisk og uforglemmelig oplevelse, siger Peter Kvistgaard.

For Julia Lerche er det afgørende, at der både er oplevelser til de voksne og til børnene, og det tror hun, der bliver i Nordjylland.

- Vi kan være kulturelle og få set noget af Danmark, og ungerne kan komme ud på nogle rutsjebaner og bade. Jeg tror simpelthen, der er noget for alle. En ferie er kun en god ferie, hvis alle kommer glade hjem, siger hun.