Familien Møller har skrevet den bog, de selv manglede: Nu giver de råd til andre, der ikke kan tåle gluten

Det kan være svært at vænne sig til et liv uden gluten.

Amalie og Maj-Britt Møller med familiens nye bog, hvor de deler madtips og andre gode råd. (Foto: Klaus Videbæk © DR Nórdjylland)

Selv det at spise en enkelt småkage kan give meget voldsomme reaktioner, hvis man ikke kan tåle gluten.

Det ved Amalie på 11 år.

Hun er yngste medlem af familien Møller fra Støvring, hvor tre ud af familiens fem medlemmer har cøliaki - en sygdom der betyder, at man skal holde sig langt væk fra glutenholdige fødevarer som hvede, rug og byg.

- Jeg bliver syg, og så kaster jeg op, fortæller Amalie Møller.

Nu har familien med mor Maj-Britt Møller i spidsen udgivet en bog, som skal hjælpe andre i samme situation.

- Vi kunne helt sikkert godt selv have brugt sådan en bog til at give indsigt i, hvad det er for en tilværelse, man går i møde, fortæller hun.

- Vi kender også andre, der har fået diagnosen, og man får altid lyst til at invitere dem hjem og fortælle dem stolpe op og stolpe ned om, hvordan deres nye tilværelse bliver. Men nu kan vi give dem bogen, lyder det fra Maj-Britt Møller.

Svimmelhed og opkast

Det var i forbindelse med et lægebesøg, at Maj-Britt Møller fandt ud af, at hun var intolerant overfor gluten.

Hun nævnte i forbifarten fordøjelsesproblemer for en sygeplejerske. Siden fik hun taget en blodprøve, og da hun fik konstateret cøliaki, blev børnene også undersøgt.

Cøliaki kan være arveligt, og det viste det sig at være i det her tilfælde.

Hvis Maj-Britt Møller bare kommer i nærheden af gluten, kan hun blive svimmel, og for Amalie kan selv små mængder indenbords sende maven på en alvorlig rutsjetur.

Det har hun prøvet to gange.

Den ene gang spiste hun en småkage, som hun fik serveret hos en veninde. To timer efter blev hun syg.

Den anden gang var på en restaurant i USA, hvor hun ligeledes blev dårlig og måtte kaste op adskillige gange.

En stor omvæltning

Også Julius på 15 år er intolerant overfor gluten, mens de to øvrige familiemedlemmer i familien Møller er sluppet.

Derhjemme tænker de egentlig ikke så meget over det længere, men det kan være en stor omvæltning pludselig at skulle lægge sin kost om, og når man skal på besøg hos venner og familie, på restaurant eller på ferie, bliver det ekstra-besværligt.

For eksempel når børnene skal til børnefødselsdag.

- Så ringer jeg op til den mor eller far, der har inviteret, og hører, hvad menuen består af til den her børnefødselsdag, fortæller Maj-Britt Møller.

- Nogle gange har de tænkt på Amalie og har noget glutenfrit klar til hende. Andre gange bliver vi enige om, at det er lige så smart, at jeg sender en bolle og et stykke kage med. Måske også en slikpose. Så er vi i hvert fald helt sikre på, at der ikke er noget gluten, siger hun.

Kan føle sig lidt anderledes

Det værste ved ikke at kunne tåle gluten er, at man kan føle sig lidt anderledes, siger Amailie.

- Fordi man ikke får det samme som de andre, forklarer hun.

Derudover kan det kræve lidt ekstra fantasi at lave lækker mad.

- Men det kan man sagtens, siger Maj-Britt Møller.

Dog er der visse ting, man må undvære.

- Når vi skal købe en is om sommeren, har vi vænnet os til, at, hvis vi overhovedet kan tåle den is, de sælger, så får vi det i en kop i stedet for et kræmmerhus. Og nogle gange kan man da godt savne sådan et dejligt hjemmebagt kræmmerhus, sige Maj-Britt Møller.

Alligevel er det vigtigt at blive tjekket, hvis man har en mistanke om, at noget er galt, understreger hun.

- Gå til lægen og få taget blodprøven, så man kan finde ud af, om det er cøliaki, eller om man blot har allergi. For hvis man har cøliaki, så skal man undgå gluten hundrede procent, siger Maj-britt Møller.

Bogen ‘Vi kan ikke tåle gluten’ er skrevet i samarbejde med Helle Jespersen og er netop udkommet.