Far til multihandicappet er glad fordi region vil betale udstyr

Regionen vil betale 20-årige multihandicappede Kathrines behandlingsudstyr, og det er hendes far glad for.

Far til 20-årige multihandicappede Kathrine, Christian Pedersen, er glad for den beslutning, Region Nordjylland i dag tog. Hans datter lever af sondemad og sonderne koster 1.500 kroner om måneden, som Christian Pedersen siden 1. april har betalt. I dag besluttede regionen at betale. (Foto: Martin Møller Geertsen DR Nordjylland © (C) DR Nordjylland)

Faren til den 20-årige multihandicappede Kathrine Pedersen fra Hjørring er glad for, at et flertal i regionsrådet i dag hjalp datteren ud af en alvorlig klemme.

Datteren lever af sondemad - men kommunen må ikke længere yde tilskud til køb af sonderne, fordi der ifølge Ankestyrelsen er tale om behandlingsudgifter. Behandling hører under regionen - som ifølge reglerne kun må yde tilskud svarende til 60 procent af de månedlige udgifter.

Siden 1. april har faren, Christian Pedersen, derfor betalt 1.500 kroner om måneden til noget, der hidtil har været gratis.

På forslag fra Enhedslisten vedtog et flertal i regionsrådet i dag, at regionen skal indkøbe og udlevere sonderne gratis til familien.

Det er Christian Pedersen taknemlig for.

- Jeg håber, vores sag har skabt så megen røre, at der bliver lovgivet om det, siger Christian Pedersen til DR P4 Nordjylland.

Sender signal til hele Danmark

Et regeringsudvalg ser ganske vist på, om regionernes og kommunernes bevillinger til syge og handicappede kan håndteres mere hensigtsmæssig. Men det mener Enhedslisten i det nordjyske regionsråd ikke, at man kan vente på.

- Familien skal ikke lide under, at Ankestyrelsen træffer en afgørelse i forhold til kommunens bevilling, som utilsigtet medfører brugerbetaling. Det skal vi selvfølgelig ikke finde os i, siger Susanne Flydtkjær (EL).

Enhedslisten stillede forslag om at regionen afholdt udgifterne til kvindens forbrug af sonder - underforstået: Indkøbte og udleverede sonderne til hende.

Socialdemokraterne forsøgte ihærdigt at få flertallet i regionsrådet til at erstatte ordene "afholde udgifterne" med "indkøbe og udlevere". Det ville juristerne i diverse systemer måske bedre kunne acceptere.

Men det nægtede et flertal på 25 af de 37 medlemmer. Som den konservative Per Larsen udtrykker det:

- Vi udviser lederskab, ansvar og medmenneskelighed. Vi sender et signal til hele Danmark om, at sådan gør vi her i Nordjylland.