Farlig kæmpehveps bliver mere udbredt

Naturvejleder: Kæmpehvepsen er både et nyttedyr og Danmarks farligste dyr.

Den har vinger, den er omkring fire centimeter lang, og så kan du risikere at se den store gedehams, når du går i skoven i august-september.

Eller være heldig at se den. Det afhænger af, hvem du spørger.

Spørger du naturvejleder Søren Risborg fra Rebild Naturskole i Rold Skov i Nordjylland, så er det godt, at stor gedehams bliver mere og mere udbredt.

Klimaforandringer giver flere store hvepse

Stor gedehams er en fætter til den meget mindre, almindelige gedehams, også kaldet hvepsen.

For få år siden var der næsten ingen, men nu har den bredt sig i blandt andet Nordjylland.

Men også i Kolding-området har Søren Risborg konstateret store bo.

Klimaforandringer er ifølge ham årsagen til, at dette sydeuropæiske fænomen har nået vore breddegrader.

Søg læge ved stik

Paradoksalt nok mener naturvejlederen, at stor gedehams på en og samme tid er et nyttedyr og Danmarks farligste dyr. Farligere end flåten, som han udnævner til det næstfarligste dyr.

Dette kæmpeinsekt er fredeligt, men hvis et menneske kommer til at ødelægge dets bo og de store gedehamse angriber i flok, kan det være meget farligt.

Søren Risborg, naturvejleder

- Dette kæmpeinsekt er fredeligt, men hvis et menneske kommer til at ødelægge dets bo og de store gedehamse angriber i flok, kan det være meget farligt, siger han.

Stikket gør mere ondt end et almindeligt hvepsestik, og det indeholder mere gift. Derfor skal alle, og naturligvis især allergikere søge læge omgående, hvis de bliver stukket.

Hvis du er blevet stukket

Hvepsestik indeholder lidt gift, der kan medføre lokalreaktioner som hævelse, rødme, smerte og kløe. Men får du åndenød eller hæver op i ansigtet, skal du søge læge.

Ved lokalreaktioner kan du nøjes med at vaske såret med vand og sæbe. Du kan også købe et lille apparat på apoteket, der kan suge gift ud af huden. Bagefter kan du smøre creme på, der modvirker kløe og mindsker hævelsen.

Du kan forebygge hvepsestik ved aldrig at drikke af dåser udenfor. Og lad være med at slå efter hvepse eller bier; de stikker altid kun som forsvar.

Kilde: Peter Qvortrup Geisling, DR Sundhed

Dropper syltetøj - æder kun kød

Stor gedehams gør dog også os mennesker tjenester på flere måder, mener Søren Risborg.

Den er nemlig kødæder og æder for eksempel skadelige bladlus og sommerfuglelarver, der kan hærge forskellige typer kål.

Stor gedehams bygger bo i hule træstammer i skoven, men kan også slå sig ned i huller i stråtaget eller en forladt fuglekasse.

Ifølge Søren Risborg bør vi ligefrem sætte fuglekasser op i haverne i håb om at tiltrække stor gedehams.

- Stor gedehams er ikke kendt for at gå på syltetøjsmadder eller moden frugt som den almindelige hveps. Den er fuldblodsjæger, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.