FDM: Udbredt snyd med kilometertælleren

Du risikerer at købe en brugt bil, der har kørt væsentligt længere end kilometertælleren viser.

Brugtbilskøbere opfordres til at bruge den sunde fornuft og blandt andet se på, om bilens stand passer sammen med det kørte antal kilometer (Foto: Christine Nørgaard DR Nordjylland)

Når du køber brugt bil, kan du risikere at komme hjem med katten i sækken.

For snyd med kilometertælleren er stadig udbredt, fortæller bilejernes organisation FDM. Også selvom bilerne nu er blevet mere elektroniske.

- Jeg kan ikke sætte et tal på, men vi har løbende sager og det er et problem, der er stigende både her og ude i Europa, siger Lone Otto, der er leder af FDMs tekniske afdeling.

Mindst to firmaer reklamerer på nettet med justering af kilometertælleren.

For et par tusinde kroner kan enhver desuden selv købe elektronisk værktøj, der gør det let at ændre på tallet.

Lone Otto opfordrer derfor brugtbilskøbere til at være vakse, inden de handler.

- Se på om bilens stand stemmer overens med det kørte eller om der er noget, der er fuldstændig urealistisk, siger hun.

Jurist Bente Fogsgaard har specialiseret sig i sager, hvor brugtvognskøbere er blevet snydt. Hun får godt 20 af den slags henvendelser om året.

- Så har man købt en bil og på en eller anden måde fundet ud af, at kilometertælleren har været skruet tilbage, siger juristen.

Det kan komme til at koste den enkelte køber mange penge på sigt, fortæller Lone Otto, leder af FDM's tekniske afdeling.

- Der kan jo være stor fordel på en bils faktiske værdi, hvis den har kørt flere hundrede tusinde kilometer i stedet for få tusinde. Og bliver speedometersvindel opdaget, når man eventuelt uvidende sælger vognen videre, så kan man komme i økonomiske problemer, siger hun.

Der blev sidste år solgt godt 564.000 brugte biler i Danmark.

Facebook
Twitter