Fedtede fingre og fotos til Facebook: Museer må opdrage på deres gæster

Folk har mindre respekt for udstillingerne, end de havde førhen, lyder det fra flere museer.

En gammel og antik telefon, et kunstmaleri eller en historisk kulisse. Det kan være svært at holde fingrene for sig selv. (Foto: Christian Mailand © DR Nórdjylland)

Der er kommet flere besøgende på de danske museer de senere år – men det er ikke alle, der opfører sig lige pænt eller ved, hvordan man i det hele taget bør gebærde sig sådan et sted.

På flere koldkrigsattraktioner er man ligefrem nødt til at sikre sig mod langfingrede gæster, der vil have et stykke af historien med sig hjem.

På andre museer må man irettesætte folk, der ikke holder afstand til værker og udstillinger.

Det sker for eksempel på kunstmuseet Kunsten i Aalborg og Kystmuseet Bangsbo ved Frederikshavn.

- For nylig havde vi en skoleklasse, der kravlede over og skruede vandhanen af, rodede i skufferne og flyttede rundt på ting, fortæller museumsleder for Kystmuseet Bangsbro, Kenneth Kristensen, imens han viser en stuekulisse fra besættelsestiden frem bag en glasbarriere.

Kenneth Kristensen fremviser en kulisse fra besættelsestiden, hvor besøgende indimellem overskrider afskærmningen. (Foto: Thomas Gaardmand © DR Nyheder)

- Vi oplever, at nogle folk ikke respekterer de afgrænsninger, der er for, hvad man må gøre herinde, siger Kenneth Kristensen.

Ikke kun skoleelever

Men det er ikke kun skoleelever, den er gal med.

På kystmuseet oplever man, at også voksne bryder afskærmningen for eksempelvis at få taget billeder til sociale medier i en historisk kulisse.

- Det er unge, det er 40-årige mænd, og det er 50-årige kvinder, siger Kenneth Kristensen.

- Det har ændret sig rigtig meget de seneste ti til femten år.

Fedtede fingre kan nedbryde værker

Når flere museumsgæster går for tæt på udstillinger eller malerier, hænger det blandt andet sammen med, at der er kommet flere nye ansigter til, mener museumsdirektør ved Kunsten, Gitte Ørskou.

- Vi kan se, at folk er lidt usikre på, hvordan man skal opføre sig på et kunstmuseum, og der er heller ikke én måde, man må opføre sig på eller være gæst på, men det er vigtigt, at man ikke kommer til at skade kunstværkerne.

Regler og afspærringer er typisk iværksat for at beskytte de udstillede genstande, fortæller hun.

- Hvis man sætter en hånd på et maleri, kan man komme til at afsætte fedt, og det kan i sidste ende være med til at nedbryde malingen. Det bruger vi energi på at fortælle vores gæster, for det er ofte ældre malerier, der skal bevares for eftertiden, siger Gitte Ørskou.

Josefine Søborg Møller fra 10. klasse har hverken lyst til at skade kunstværker - eller blive fanget af en alarm. (Foto: Thomas Gaardmand © DR Nyheder)

En medfødt nysgerrighed

På museet har man dog også værker og skulpturer, som man gerne må røre ved, og derfor kan det indimellem være lidt udfordrende for gæsterne at skulle omstille sig, mener hun.

- Det kræver noget pædagogik fra vores side, og at vi fortæller dem, hvad man må og ikke må her, siger Gitte Ørskou.

Blandt dagens besøgende på Kunsten er der enighed om, at man skal holde snittene fra sarte værker.

Men det kan være fristende både at få lov at se og røre, indrømmer pædagog Annemette Kjærsgaard.

- Jeg tror, det er en medfødt nysgerrighed, som vi alle sammen har, siger hun.

Samme opfattelse har Josefine Søborg Møller fra 10. klasse på Seminarieskolen i Aalborg.

- Jeg rører ikke ved noget selv. Kunst er ikke noget, man skal røre ved. Og hvis der går en alarm i gang, vil det også være vildt pinligt.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter