Fem medarbejdere faldt ned i arbejdsulykke: Arbejdstilsynet kritiserer nu tre virksomheder på stedet

Det kunne være endt helt galt, da et betondæk faldt sammen i Hirtshals.

Arbejdsulykken skete mandag ved middagstid i Hirtshals. (Foto: Rasmus Skaftved © Scanpix)

To medarbejdere befinder sig fortsat på hospitalet med benbrud i ankel og skinneben efter, at i alt seks medarbejdere var involveret i en større arbejdsulykke ved middagstid mandag i Hirtshals.

Medarbejderne var i gang med at lægge betongulv på et etageafsnit på et byggeri for en norsk lakseproducent, da stålkonstruktionen under dem pludselig skred i den ene ende og styrtede sammen.

For en enkelt medarbejder lykkedes det at springe over på et andet betondæk, mens de andre faldt omkring fire meter ned.

På baggrund af ulykken har Arbejdstilsynet i dag sendt en løftet pegefinger til tre virksomheder på byggepladsen.

Arbejdstilsynet har haft to tilsynsførende på stedet, som har konkluderet, at der var tale om en fejlberegning på stålkonstruktionen.

- Man har fejlberegnet, hvor meget den stålkonstruktion, der lå under elementerne, kunne holde til, fortæller tilsynschef i Arbejdstilsynet, Martin Skåning.

Bygherren har fået et straks-påbud med besked på at få bragt sikkerheden på byggepladsen i orden, mens de øvrige entreprenører har fået en såkaldt ’afgørelse uden handlepligt’, der fastslår at virksomhederne har overtrådt arbejdsmiljølovgivningen.

Samtidig overvejer tilsynets jurister om bygherren og hans leverandører skal meldes til politiet.

- I forhold til den voldsomme konsekvens med den meget alvorlige arbejdsulykke, så har de ikke gjort deres arbejde ordentlig her. Juristerne må så vurdere, om det skal have et retsligt efterspil, siger Martin Skåning.

Det var medarbejdere fra underleverandøren HC & Engholt Entreprenører, der befandt sig på dækket og blev revet med i ulykken.

Her havde de fået til opgave at udstykke gulv på etagen, hvilket indebar at der skulle lægges beton ud på et omkring 300 m2 stort areal.

I værste fald kunne en eller flere medarbejdere have mistet livet ved ulykken, men hverken virksomheden eller medarbejderne kunne have forudset, at der kunne gå noget galt, mener medindehaver af HC & Engholt Entreprenører, Leif Jørgensen, der nu overvejer at klage over kritikken fra Arbejdstilsynet.

- Jeg mener ikke, at vi på nogen måde kan være ansvarlige for den her ulykke. Vi er udførende entreprenører. Hvis man går ind i et hus, forventer man jo heller ikke, at huset falder sammen, siger han.

Han oplyser videre, at det var erfarne medarbejdere, der befandt sig på stedet.

Mens to af medarbejderne blev fragtet til Aalborg Universitetshospital, slap de øvrige med mindre skader.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.