Finanslovsforslag: Fem millioner kroner skal sikre truet turistmagnet

Med regeringens finanslovsforslag kan Rubjerg Knude Fyr sikres fra at styrte i Vesterhavet.

Regeringen vil i sit finanslovsforslag afsætte fem millioner kroner til at redde Rubjerg Knude Fyr fra at styrte i havet. Arkivfoto. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

En flytning og dermed redning af Rubjerg Knude Fyr ved den jyske vestkyst er kommet tættere på.

Som en del af regeringens finanslovsforslag, der blev fremlagt torsdag, foreslås det at afsætte fem millioner kroner fra staten til at flytte fyret.

Ifølge borgmester i Hjørring Kommune Arne Boelt fra Socialdemokratiet er det en realistisk pris.

- Der har været lavet forundersøgelser på, hvad det vil koste, hvis fyret skal pilles ned mursten for mursten. Det er ikke helt ved siden af, det beløb her, siger Arne Boelt.

Derfor tror han ikke, at det er nødvendigt for Hjørring Kommune selv at poste penge i flytningen af fyret. Men hvis det bliver nødvendigt, så bliver der ikke tale om et stort beløb.

Fyret er et vartegn

Arne Boelt mener, det er den rigtige løsning at flytte fyret.

- Jeg tror stadigvæk, det betyder noget, at der er et fyr, og at man kan komme op i det. Det er jo et vartegn, folk ser det langvejs fra. Jeg er helt enig i, at det mister noget af sin oprigtige historieværdi. Men jeg tror, at fyret har betydning. Derfor er jeg med på det hold, og det tror jeg også, at en stor del af byrådet er, siger Arne Boelt.

Selvom Arne Boelt er glad for tilskuddet, er han også overrasket. Fordi Rubjerg Knude Fyr er ejet af Naturstyrelsen, havde han troet, at de fem millioner kroner ville blive tilføjet til Naturstyrelsens budget og ikke Hjørring Kommunes.

- Jeg er overrasket over, at det kom som en linje på Hjørring Kommunes budget. Det er jo staten og Naturstyrelsen, der ejer fyret. Derfor troede jeg, at det var dem, der havde fået bevillingen, siger han.

Alligevel er han overbevist om, at de to parter nok skal finde en løsning sammen.

Det er endnu ikke besluttet, hvordan fyret skal flyttes. Enten kan man rulle fyret 40 meter ind i landet, eller man kan pille det ned mursten for mursten for bagefter at opføre det igen et andet sted.