Find fejlen, før brystkassen syes sammen

Ny universitetsteknologi skal snart hjælpe bypass-patienter, hvor operationen ikke helt er gået, som den skulle.

En bypass-operation går ikke altid, som den skal. Det skal et nyt forskningsprojekt fra Aalborg Universitet lave om på. (Foto: Niels-Henrik Staalsen og Alex Skovsbo Jørgensen © DR Nórdjylland)

Alt for mange bypass-operationer går ikke som de skal, fordi blodkarrene omkring hjertet ikke bliver lappet rigtigt sammen i forbindelse med indgrebet.

- I dag oplever godt hver tiende patient fejl i blodkarrenes sammensyning efter en bypass-operation. Fejl, der først bliver opdaget, når brystkassen er lukket sammen, fordi teknologien er for ringe og for langsom.

Det siger Jan Jesper Andreasen, overlæge ved hjertekirurgisk afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Det skal et forskningsprojekt ved Aalborg Universitet nu være med til at ændre på.

Svar inden for få minutter

Den nye teknologi går i alt sin enkelthed ud på at bruge ultralydsbilleder, som man kender fra fosterskanninger, til at opdage de fejl i stingene, der kan resultere i forsnævringer.

På den måde bliver det muligt at opdage uregelmæssigheder inden for ganske kort tid, så man undgår en ny operation.

- At du kan få svar med det samme under operationen - inden for to-tre minutter - betyder utrolig meget, også for patientsikkerheden, siger Alex Skovsbo Jørgensen, forsker ved Aalborg Universitet og som står bag den nye software.

Teknologi, der kan redde liv

Alene i Aalborg laves der cirka 300 bypass-operationer om året, og her kan teknologien, der indtil videre kun har været testet på grise, på sigt være med til at gøre en forskel.

- Den virkelige risiko består i, at patienten kan nå at få en blodprop i hjertet, inden man når at få dem opereret igen, og det kan få alvorlige konsekvenser. Det er faktisk noget, man kan dø af, siger overlæge Jan Jesper Andreasen.

Alex Skovsbo Jørgensen forventer, at teknologien kan være klar til brug på mennesker inden for fem år.