Finhvalen fra Blokhus bliver i Nordjylland

Den trak tusindvis af folk af huse, da den lå på stranden. Nu bliver skelettet af den store finhval udstillet i landsdelen.

Statens Naturhistoriske Museum håber at få ny viden fra finhvalen, der blev dissekeret foran publikum på stranden i Blokhus. (Foto: Mette Rask Jørgensen © DR Nórdjylland)

Skelettet fra den store finhval, der blev skyllet op på stranden ved Blokhus i sidste uge, bliver i Nordjylland.

Nordsøen Oceanarium i Hirtshals har fået lov af til at låne hvalen til sin udstilling.

- Det er vi rigtig glade for, for vi vil jo frygteligt gerne vise den til vores gæster og bruge den i undervisningen af vores skolebørn, siger oceanariets direktør, Karl Henrik Laursen.

Det er statens ejendom, når en hval lander på en dansk strand. Men flere nordjyske aktører meldte sig hurtigt på banen for at beholde skelettet i landsdelen.

Blandt andre Jammerbugt Kommune, hvor den 17 meter lange finhval i et par dage skabte kilometerlange trafikkøer og trak tusindvis af gæster på stranden for at se det sjældne dyr.

Hos Nordsøen Oceanarium lidt længere nordpå håber direktør Karl Henrik Laursen også, at det store skelet kan blive et populært trækplaster.

- Tilfældigvis har vi netop i år et stort tema om havpattedyr, og så kommer finhvalen jo lige som en ekstra appelsin i turbanen, siger han begejstret.

Ifølge aftalen med Statens Naturhistoriske Museum skal Nordsøen Oceanarium indgå i et samarbejde med Blokhus og Jammerbugt Kommune om, hvordan så mange som muligt kan få mulighed for at se den "nordjyske" hval.

I første omgang skal oceanariet, der er Nordeuropas største, i gang med at konservere finhvalen.

Direktør Karl Henrik Laursen forventer, at gæsterne tidligst vil kunne se skelettet fra efteråret, og muligvis først til foråret næste år.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.