Firma giver lokale et godt tilbud: Tak ja til vindmøller og biogas i baghaven. Så giver vi gratis fjernvarme

Kommune er samtidig blevet tilbudt millioner til en fond, som blandt andet kan bruges til at bygge nye idrætshaller.

På "øerne" kan der opstilles vindmøller, solceller, biogasanlæg, elektrolyse- og pyrolyseanlæg. (© Grafik: Signe Heiredal/DR Nyheder)

Det er sjældent, at udsigten til enorme vindmøller eller et lugtende biogasanlæg i baghaven vækker jubel hos de nærmeste naboer.

Men løsningen på, hvordan man fjerner lokal modstand og utilfredshed mod nye grønne energiprojekter, har man måske fundet frem til i Nordjylland.

Her vil firmaet BioCirc inden for de kommende år opføre to kæmpestore energi-øer i Vesthimmerlands Kommune. Energi-øerne skal placeres på land og skal ikke forveksles med de storstilede energi-øer i blandt andet Nordsøen.

Og ud over milliardstore investeringer kommer firmaet med med et helt konkret tilbud til de lokale borgere: Accepterer I placeringen af projektet, giver vi gratis fjernvarme til lokale varmeværk i byttte.

- Vi håber og tror på, at det vil gøre, at borgerne i højere grad kan se, at det giver mening at støtte op om sådan et projekt, så det ikke kun tager deres udsigt på den lokale mark, siger direktør i Biocerc Bertel Maigaard.

Udover gratis fjernvarme til radiatorerne, lover BioCirc også millioner af kroner til en fond styret af byrådet, der kan bruges til for eksempel at bygge idrætshaller.

- Det er vores forsøg på at lave en model, hvor vi tilbyder noget tilbage til kommunen og borgerne. Så vi håber, de vil tage positivt imod det.

Velhavende familiers formuer står bag

Bag BioCirc står advokatkontoret Maigaard & Molbech, som forvalter en række velhavende danske familiers formuer.

Udover energiprojekterne i Vesterhimmerlands Kommune har firmaet også planer om et lignende projekt i Viborg. Ifølge BioCerc selv vil hver enkelt energi-ø koste et "større et-cifret milliardbeløb.”

Et enigt byråd i Vesthimmerland har allerede sagt ja til at gå videre med planerne.

- Vi har aldrig set noget så stort, som projektet her. Når man tænker på, at det måske er 4-6 milliarder kroner, man vil investere i bare én ø, så har vi aldrig set noget større end projektet her, siger borgmester Per Bach Laursen (V).

For ham betyder det meget, at projektet både vil bidrage med cirka 150 arbejdspladser i kommunen, og at selskabet bag planlægger at registrere sig i kommunen og på den måde også betale skattekroner her.

Inden den gratis fjernvarme når kunderne i kommunen vil udgifter til nedlægning af rør og diverse afgifter betyde, at den ikke vil være helt gratis.

Men den kan blive billig, og det er borgmesteren overbevist om vil blive taget godt imod af borgerne i en kommune, hvor dyr gas, olie og el for alvor også kan mærkes.

- Alle vil have fjernvarme nu. Inde på mit kontor går der ikke en dag, uden at nogen efterspørger fjernvarme, siger han.

- De naboer, der bor tættest på anlægget, har måske en anden holdning. Men generelt er der ingen tvivl om, at det at vi både får noget økonomisk og imagemæssigt ud af det, tror jeg, betyder meget for vesthimmerlændingene.

For nyligt investerede BioCerc i anlægget Vesthimmerland Biogas. Det er omkring dette anlæg, at den ene af de to kommende energi-øer efter planen skal bygges op. (Foto: Søren Flytkjær © DR Nórdjylland)

En 'mening med galskaben'

Planerne om energiprojektet bliver umiddelbart også modtaget positivt hos professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Henrik Lund.

- Jeg synes, det er rigtig spændende. Det er lige nøjagtig den type tekologier, vi har brug for i Danmark, hvis vi skal lave den grønne omstilling.

Samtidig er det heller ikke en helt dum idé at lokke de lokale med konkrete tilbud, hvis det skal lykkedes med at bygge nogle af de grønne energiprojekter, som ofte støder på problemer, når naboer protesterer.

- Det, tror jeg, helt klart vil gøre en forskel, siger Henrik Lund, der også foreslår at en alternativ vej kunne være at tilbyde naboer og andre lokale borgere medejerskab i energiprojekter.

- Det, at der er mening med galskaben er vigtigt. At man kan se, at det virkelig giver mening for lokalsamfundet og hele Danmark, at vi investerer i de her anlæg.

Selskabet bag de to energiøer i Vesthimmerlands Kommune forventer, at de kan stå klar i løbet af tre til fire år.