Fiskeindustrien låner penge ud til unge fiskere

Når banken ikke vil, så låner fiskeindustrien penge til fiskere, som skal bruge mange millioner til fartøj og kvoter.

Gennemsnitsalderen i fiskeriet er høj. Der er behov for et generationsskifte, mener fiskeindustrien. (Foto: Rasmus Kahlen © DR)

En model, som er kendt fra landbruget, er nu også på vej ind i fiskeriet. Fiskeindustrien låner penge til unge fiskere, som ikke kan få banken til at låne dem alle de mange millioner kroner, de skal bruge til fiskefartøj og kvoter.

Læsø Fiskeindustri har allerede en aftale med en skipper, der skal fiske efter hummere. 

De har lånt penge til 23-årige Frederik Snille Larsen fra Strandby nord for Frederikshavn, fordi banken ikke ville låne ham alle de penge, han skulle bruge til at købe sit eget fartøj. Betingelsen er, at han skal losse sine hummere hos dem.

Ung fisker: Jeg så ikke andre løsninger end at sige ja tak

- Det var den mulighed, der var for at trylle de sidste penge frem til projektet. Så jeg så ikke rigtig andre løsninger end at sige ja tak. Det ændrer jo ikke noget for mig, om jeg har lånt 100 procent af pengene i banken eller 80 procent i banken og 20 procent et andet sted, siger Frederik Snille Larsen.

Og Læsø Fiskeindustri har flere aftaler på vej.

- Hvis ikke vi gør noget, så får vi utroligt svært ved at få den mængde hummere, der skal til for at drive en produktion i Danmark om bare 5-8 år, siger Svend Ole Larsen, økonomidirektør i Læsø Fiskeindustri.

Fiskeriet har brug for en ny generation

Modellen kan sagtens bruges i den øvrige del af fiskeriet, mener formanden for Hirtshals Fiskeriforening, Niels Christian Nielsen.

- Der er nogle enkelte store koncerner, der har luftet tanken. Så det er måske ikke så langt henne at se, at der kommer nogle koncerner ind og vil låne til fiskeriet, siger Niels Christian Nielsen.

Gennemsnitsalderen blandt fiskerne er høj, og derfor er der brug for en ny generation i erhvervet. På landsplan var gennemsnitsalderen for en erhvervsfisker 48,68 år i 2013. Ifølge de seneste tal, som er fra 2011, er en fartøjsejer i gennemsnit 53,04 år.