Fisker anklager hollandsk kollega for bølle-metoder

Nordjysk fisker anklager hollandsk bomtrawler for at ødelægge hans net til havs

Fiskeren fra Thorupstrand i Nordjylland har nu trukket sin båd på land efter at have fået klippet sit net af en hollandsk trawler (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Nordjyllands Politi efterforsker en anmeldelse mod en hollandsk bomtrawler for i aftes at have sejlet hen over og ødelagt fiskeredskaberne på et mindre skib fra Thorupstrand i Nordjylland.

Formand for Thorupstrand Kystfiskerlaug, Thomas Højrup, kalder det et direkte "angreb" fra den hollandske trawler.

- Vores kollega lå stille og roligt og fiskede omkring ti sømil vest for Hirtshals, da han i horisonten ser det hollandske skib komme sejlende direkte mod hans redskaber.

Fiskeren fra Thorupstrand ringer den hollandske skipper op og beder ham vige. Men alligevel sejler han ind over den nordjyske fiskers snurrevod, der ødelægges.

- Hollænderen er kun ude på at få fiskepladsen for sig selv. De kan skræmme alle andre fiskere væk ved simpelthen at sejle ind over deres redskaber, knuse dem og så ligger man selv og skraber bunden helt alene, siger Thomas Højrup.

S kræver redegørelse

Fiskeriordfører for Socialdemokratiet Simon Kollerup (S) kræver nu en redegørelse fra fiskeriminister Karen Ellemann (V) om kontrollen med det, Simon Kollerup kalder "agressive hollandske fiskere".

- Fiskerikontrollen er simpelthen nødt til at være i nakken på dem. Oplevelsen i går var - som jeg har fået det refereret - at Fiskerikontrollen ikke kunne komme til hjælp, fordi de lå i Frederikshavn, siger han.

Det bekræfter kaptajn på kontrolskibet Vestkysten, Torben Frederiksen.

- Det ville tage os op mod ti timer at sejle over til gerningsstedet. Desuden var vejret ikke til at sætte en gummibåd i vandet og sejle en kontrollør over til skibene. Derfor valgte jeg at blive liggende i Frederikshavn og lave forskelligt vedligehold på skibet.

Torben Frederiksen siger, at Fiskerikontrollen nu arbejder på at samle data ind til brug for politiets efterforskning. Han mener iøvrigt, at aftenens hændelse er sjælden.

- Det går langt hen ad vejen fint med at respektere hinanden - også selv om der er trængsel på fiskepladserne.