Fjernvarmebranchen mangler folk: Kan forsinke den grønne omstilling

Entreprenører skriger på medarbejdere, der kan udrulle fjernvarmenettet.

Thomas Engstrøm er ved at uddanne sig til at svejse fjernvarmerør på Techcollege i Aalborg. Arbejdsgiverne står klar til at ansætte kursisterne, når de er færdiguddannet. (Foto: © Frederik Gatzwiller, DR)

Vi vil ikke længere være afhængige af gas og olie, så inden for de kommende år skal hundredtusindvis af danske boliger have indlagt fjernvarme.

Det er i hvert fald politikernes ambition, men den bliver truet af mangel på arbejdskraft. Flere entreprenører melder om akut behov for mere mandskab, især de svejsere, der står ude i grøfterne og sætter fjernvarmerørene sammen.

Heine Stubben er entrepriseleder i entreprenørvirksomheden Wicotec Kirkebjerg i Aalborg, hvor han igen og igen må afvise kunder.

- På ugentlig basis får vi henvendelser fra varmeværker, der har brug for flere folk på vores projekter, eller fra nye kunder, der vil have os til at hjælpe dem. De er desperate for at komme i gang, men vi kan ikke hjælpe dem, siger han.

Grøn omstilling forsinkes

I varmeværkernes forening, Dansk Fjernvarme, frygter politisk chef Rune Moesgaard, at manglen på arbejdskraft kan bremse udrulningen af fjernvarmenettet.

- Den grønne omstilling og opgøret med vores afhængighed af gas kan blive forsinket, og den kan også gå hen og blive dyrere, end det ellers ville have været tilfældet, siger han.

Dansk Fjernvarme opfordrer til at uddanne flere svejsere, og det er netop hvad man er i gang med på erhvervsskolen Techcollege i Aalborg. Her tilbyder man kurser til uddannede smede og folk fra andre brancher, der gerne vil i gang med at svejse fjernvarmerør.

- Vi har allerede en venteliste, og vi regner med endnu mere interesse fremover. Hidtil har vi holdt os til det nordjyske, men vi vil gerne tiltrække elever fra hele landet. Jo flere vi kan få uddannet, jo bedre, siger forretningsudvikler Henrik Holm Jensen.

Det tiltag får ros fra både fagforeningen Blik og Rør og arbejdsgiverforeningen Tekniq.

- Man kan på relativt kort tid uddanne nogen mennesker, der kan være med til at løse efterspørgslen på arbejdskraft, særligt til den grønne omstilling, siger uddannelseskonsulent Jannik Blumensaadt fra Tekniq.

Svejsekurset på Techcollege tager ti uger.