Flere dørmænd, makkerordning og en tryghedszone: Her er fire unges bud på et tryggere natteliv

Aalborg Kommune havde i går inviteret lokale unge til møde for at høre deres forslag til et tryggere natteliv.

Flere unge var dukket op for at fortælle om deres oplevelser i Aalborgs natteliv. (Foto: Mai Sønderkjær-Outzen © DR Nórdjylland)

Efter to tragiske dødsfald i Aalborgs natteliv ønsker Aalborg Kommune at gøre mere for at sikre trygheden for de mennesker, der går i byen og blandt andet besøger diskotekerne i Jomfru Ane Gade.

Derfor havde kommunen i samarbejde med Nordjyllands Politi i går aftes inviteret byens unge til en diskussion om netop tryghed i nattelivet i Studenterhuset i Aalborg.

- Vi skal jo høre fra dem, som rent faktisk bruger byen, siger politidirektør hos Nordjyllands Politi Anne Marie Roum Svendsen.

Og selvom der var sat stole op til over 200 mennesker, var det langt fra lige så mange, der dukkede op. Men de deltagende havde i dén grad noget på hjerte.

Blandt de mange forslag var for eksempel flere dørmænd - også på dansegulvet, en tryghedszone til at vente på busserne, bedre offentlig transport og en app, der sikrer dig en makker at følges med hjem fra byen.

Her kan du høre fire deltagere fortælle om deres oplevelser fra nattelivet - og hvad der kunne gøre dem mere trygge ved at gå i byen.

1

Lene Pedersen

(Foto: Mai Sønderkjær-Outzen © DR Nórdjylland)

Efter 22-årige Mia Skadhauge Stevn forsvandt efter en bytur og senere blev fundet død i Dronninglund Storskov, har Lene Pedersen og hendes veninder holdt byturen inden for hjemmets fire vægge.

- Selvom jeg bor tæt på midtbyen, så tror jeg, det har været en prioritering at lade være, fordi man spørger sig selv, om det nu er nødvendigt at tage den chance?

Det er ikke fordi, venindekredsen aldrig kan ses i Jomfru Ane Gade igen, men lige nu føles det tryggere for dem at lade være. Så sparer de også den utrygge vej hjem fra byen.

For selvom Lene Pedersen bor tæt på festgaden nu, så husker hun stadig, hvor utrygt det føltes at vente på bussen sent om natten, da hun boede længere væk.

- Du ved ikke, om den person, der står tre meter væk, vil dig noget ondt, eller ikke vil dig noget ondt.

Men et forslag, der kunne give mere tryghed for Lene Pedersen, ville være, hvis eksempelvis Natteravnene var mere tydelige, og der var flere af dem. Også gerne i de gader, der ligger omkring Jomfru Ane Gade.

2

Nils Vittrup Andersen

(Foto: Mai Sønderkjær-Outzen © DR Nórdjylland)

Nils Vittrup Andersen oplever, at det er andre ting, han er utryg ved som mand, end eksempelvis hans veninder er.

- Det er mere i forhold til vold. Og når man er på dansegulvet, er der flere, der er aggressive.

Noget, der for ham ville kunne løse det, var, hvis der var flere såkaldte civile dørmænd, som er med inde på dansegulvet, og som kan gribe ind, hvis der foregår ting, som ikke er i orden.

- For eksempel kunne dørmændene også være mere opmærksomme på, hvis folk bare kommer for at være påvirkede og fulde. For så kan de ødelægge det for folk, som gerne bare vil have en fed fest.

21-årige Oliver Ibæk Lunds drukneulykke i starten af februar har også sat sine spor i Niels Vittrup Andersen, som nu tænker mere over ikke at bevæge sig ned mod Limfjorden, som kun er få hundrede meter fra mange af diskotekerne i Aalborgs midtby.

- Det er skræmmende. Jeg tænker selv på, hvor mange gange jeg tidligere har været nede ved vandet under en bytur.

Havnefronten i Aalborg ligger kun få hundrede meter fra Jomfru Ane Gade, som det kan ses på kortet herunder.

3

Signe Hammershøj Poulsen

(Foto: Mai Sønderkjær-Outzen © DR Nórdjylland)

- Jeg synes, det kommer rigtigt tæt på, og det med, at man siger til hinanden, at man skal skrive, når man kommer hjem. Det er i dén grad blevet intensiveret i den her tid.

For Signe Hammershøj Poulsen og hendes venindegruppe er der helst ingen, der skal gå alene hjem efter de to dødsfald i Aalborg.

Det er nemlig hjemturen, der er det mest utrygge ved en bytur for hende.

- Det er den der følelse af at være alene, for så er alting pludselig noget, der følger efter én og holder øje med én.

En af løsningerne for Signe Hammershøj Poulsen blev faktisk nævnt som et forslag på mødet.

- Hvis man kunne finde et ’buddy’-system, lidt ligesom appen GoMore, så man har én at følges med. Dét ville gøre det mere trygt at gå hjem.

4

Emilie Stenbakken

(Foto: Mai Sønderkjær-Outzen © DR Nórdjylland)

Emilie Stenbakken har også mærket utrygge situationer både i Aalborgs natteliv, hvor hun bor nu, men også på Djursland, da hun boede der.

- Det kan være noget så småt, som hvis en fyr kigger lidt for lang tid, eller hvis nogen går bag én på vejen hjem. Jeg har også tit siddet alene ved et bord, og så kommer der ofte fyre hen og sætter sig. Det er lidt ubehageligt, når man ikke lige kender dem.

Det ville hjælpe Emilie Stenbakken, hvis der var en form for vagter udover dørmændene.

- Hvis der var én, man kunne tage fat i og fortælle om problemet og utrygheden. Man skal kunne tage fat i en voksen – en ædru person – som kan tackle situationen.

Hun har ikke været i Jomfru Ane Gade siden de dage i februar, hvor Oliver Ibæk Lund faldt i Limfjorden, og Mia Skadhauge Stevn forsvandt efter at have sat sig ind i en bil efter en bytur.

Men det er ikke kun i forbindelse med en bytur, utrygheden opstår for hende. Den sniger sig generelt ind, når det er mørkt udenfor.

- Nu skal jeg hjem med bussen i aften, og jeg synes, det er ubehageligt sådan at skulle stå ved et busstoppested. Altså kommer der så en bil eller noget?