Flere donerer afklippet hår til kræftramte

Frisører oplever en stigende interesse for at give hår til parykker til kræftramte.

Hos Lise Toftilds firma i Aalborg har man i øjeblikket 25-30 hestehaler og hårlokker til at ligge i pengeskabet. Det er donationer til kræftramtes parykker. (Foto: Christine Nørgaard © DR Nordjylland)

Frisører og parykmagere har de seneste år oplevet en stigende interesse for at donere hår til parykker til kræftpatienter, der er i gang med kemobehandling.

Det bekræfter blandt andre Lise Toftild, indehaver af Toftild Alternativt Hår i Aalborg.

- Vi er oppe på to-tre henvendelser om måneden nu. Det er markant flere, end det var for bare to år siden, siger Lise Toftild.

Ikke muligt at donere direkte til kræftramte

I Danmark kan man ikke donere sit hår direkte til kræftramte, da produktionen af parykker primært foregår i Asien. Enkelte parykmagere tager imod lokkerne, men kan ikke altid garantere, at parykken går til en kræftpatient.

Men lysten til at give et personligt bidrag - et stykke af sig selv, om man vil - får alligevel mange til at henvende sig hos parykmagere og forhandlere, fortæller Lise Toftild.

- Det er lidt anderledes, end det der med at skrive 200 kroner på et girokort og give til Kræftens Bekæmpelse, siger frisøren.

Søg information på nettet

Hos Kræftens Bekæmpelse får rådgiverne også jævnligt henvendelser fra personer, der gerne vil donere deres hår.

Men fordi der i Danmark ikke findes en samlende organisation for hårdonationer, så er det op til den enkelte at få afsat håret, fortæller Chris Donkin, chef for Kræftlinjen.

- Vi opfordrer folk til selv at finde information om det på nettet og eventuelt henvende sig til parykmagere, siger han.

10-årig pige donerer sin hestehale

Hos Toftild i Aalborg har man efter de mange henvendelser valgt at tage imod hårdonationerne.

Omkring 25-30 hestehaler ligger lige nu i butikkens pengeskab.

- Så sent som i sidste uge kom der en hestehale fra en 10-årig pige på Færøerne, som helt specifikt ønskede at hendes hår kunne komme til at sidde på en paryk til en kræftramt, siger Lise Toftild.

Der går omkring 300 gram hår til en paryk. Det svarer ifølge Lise Toftild til seks til otte hestehaler eller fletninger.