Flere og flere økolandsbyer skyder op

Danskere vil leve et primitivt liv i tæt kontakt med naturen. Ifølge Landsforeningen for Økosamfund er interessen for at bygge økolandsbyer stigende.

En af økolandsbyerne - Himmerlandsbyen, der ligger ved Aarestrup (Foto: © Søren Nygaard Jessen, DR Nordjylland)

Drømmer du om at bo i smukke omgivelser, at kunne høre fuglefløjt og at være i kontakt med naturen?

Så er du ikke alene.

Ifølge Landsforeningen for Økosamfund skyder flere og flere økolandsbyer op rundt omkring i Danmark.

50 økolandsbyer i dag

- Der er en øget interesse. Vi kan se, at der i flere kommuner er nye projekter i gang, siger formand for landsforeningen, Ditlev Nissen.

Ifølge ham er der i dag cirka 50 økolandsbyer i Danmark. En stor del af dem er mere bofællesskaber end deciderede landsbyer. I øjeblikket er der seks nye økolandsbyer på vej på henholdsvis Sjælland og i Jylland.

Et sundt liv

I Attrup i Jammerbugt Kommune er en forening med 36 medlemmer i øjeblikket i gang med at søge efter en grund, hvor de kan bygge en økolandsby. Drømmen er at bygge energivenlige huse i smuk natur og et minimum af trådløs mobil- og internetdækning.

Tanja Maj Holm er initiativtager til foreningen, der kalder sig for Hvid Zone.

- Det er ikke et nyt Christiania, vi vil lave. Vi er normale mennesker, der bare vil bo på en måde, der føles sund for os, siger hun.

Natur og frisk luft

Selvom projektet stadig er i sin spæde begyndelse, er der masser af ideer. Drømmen er at bygge 10 til 12 huse på en grund i den lille by Attrup, der i dag har 90 indbyggere. Husene skal være energivenlige, og der skal være plads til at dyrke egne afgrøder.

- Vores liv er efterhånden blevet meget fjernt fra naturen. Men for alle mennesker betyder det enormt meget for deres livskvalitet, at der er frisk luft omkring dem, og at der er gode udfoldelsesmuligheder, siger Tanja Maj Holm.

Kommunen bakker op

Indtil videre er foreningen stødt på en del udfordringer i forhold til at finde en grund, som passer til dem, og som de kan købe. De samarbejder med Jammerbugt Kommune om at finde det rigtige sted.

Teamleder for Planlægning i kommunen, Kell Agerbo, er positiv overfor projektet.

- Det kunne give et løft. Ikke kun til landsbyen. Men til hele området, siger han.